V Siriji strmoglavil lovec Su-30SM, oba pilota umrla

by Urednik

RUSKI SUHOJ STRMOGLAVIL V SREDOZEMSKO MORJE

V Siriji je v četrtek, 3. maja 2018, strmoglavil ruski lovec Su-30SM, ki je padel v Sredozemsko morje, v nesreči pa sta umrla oba pilota, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Vzrok za nesrečo uradno še ni znan, letalo pa ni bilo podvrženo sovražnemu ognju.

Rusko večnamensko lovsko letalo Suhoj Su-30SM flanker-H je strmoglavilo v Sredozemsko morje kmalu po vzletu iz ruske letalske baze Hmeymim v Siriji. Oba pilota, ki sta se do zadnjega borila, da bi rešila letalo, sta v nesreči umrla, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Po navedbah iz vrst Ruskih letalskih sil letalo ni bilo sestreljeno, po nekaterih informacijah pa naj bi v motor priletela ptica, kar je povzročilo okvaro letala.

Ruska zračna baza v Siriji je gostila stalni kontingent najmanj štirih lovcev Su-30, odkar je Moskva začela vojaško operacijo v sirski državljanski vojni jeseni leta 2015. Ruski predsednik Vladimir Putin je jeseni razglasil zmago nad ISIS-om in napovedal veliko zmanjšanje sil za december 2017, vendar so se v vojaško bazo v zadnjih tednih vrnila dodatna bojna letala – predvsem zaradi ameriško-britansko-francoskega raketnega napada na položaje Sirske vojske. Trenutno točno število ruskih letal in raketnih sistemov v bazi Hmeymim ni znano.

Pripravil: B. Knific, foto: Sputnik

Povezani članki