V Srbijo prispela nova helikopterja Mil Mi-17V-5

by Urednik

SRBIJA DOBILA PRVA DVA NOVA HELIKOPTERJA MIL MI-17

Zgodaj zjutraj (28.6.2016) je na mednarodnem beograjskem letališču Nikola Tesla (nekdaj Surčin) pristal transportno letalo An-124 ruslan prevozniške družbe Volga Dnepr s transportnima helikopterjema Mil Mi-17V-5 na krovu.

Nova helikopterja Mil Mi-17V-5 bo uporabljala 890. mešana transportna eskadrilja srbskih letalskih sil, nameščena na vojaškem letališču Batajnica nedaleč od Beograda. Helikopterja Mi-17 so izdelali v Helikopterjih Kazan, vsak pa je stal 12,65 milijona dolarjev. Gre za značilna sodobna transportna helikopterja, ki pa imata vgrajene vse instalacije za uporabo tudi v ofenzivne namene.

V Srbiji bodo helikopterja Mi-17 bodo poleg vojaških nalog uporabljali tudi za naloge iskanja in reševanja, za medicinsko evakuacijo ter v humanitarne namene. Opremljena sta meteorološkim radarjem, pilota imata nočnoglede, kokpit je sodobno zasnovan, poleg tega pa sta helikopterja opremljena tudi s tovorno kljuko, na katero lahko obesijo  tovor ali pa do košaro za 2000 l vode za gašenje. V kabini je tudi dvigalo za dviganje 300 kg tovora (reševanje), na helikopterja so pritrdili za iskanje FPP-7 ter medicinski paket z 12 nosili (za oba helikopterja).

Dobava novih helikopterjev je prišla za Srbijo v trenutku, ko ima država samo dva 35 let stara in logistično problematična ter skoraj neopremljena helikopterja Mi-8 iz nekdanje skupne države – še last Letalskih sil Jugoslavije (zanimivo, da se je te »skupne lastnine« Slovenija na nam nikoli pojasnjen način odrekla! – op.ur.) in pa en helikopter Mi-17, izdelan leta 1989 in notranjemu ministrstvu  dobavljen  v letu 2006. Obema Mi-8 leta 2018 poteče dovoljenje za letenje, Mi-17 pa leto zatem. Tudi zato je dobava novih Mi-17 kar medijska senzacija za Srbijo, kjer dobavo opisujejo kot prvo dobavo novih helikopterjev nacionalnim obrambnim silam.

Srbija je vojaško nevtralna in Beograd  nekako ohranja tradicije nekdanje neuvrščene usmeritve Jugoslavije ter si prizadeva za dobre politične in gospodarske stike tako z EU kot ZDA, Rusijo in Kitajsko. Na vojaškem področju pa je Srbija usmerjena proti Rusiji, s katero so pred leti ustanovili rusko-srbski humanitarni center v Nišu, zdaj pa si prizadevajo prepričati Ruske helikopterje (Ruski Vrtoleti), da bi v srbskem letalskem zavodu Moma Stanojlović pridobili licenco za obsežnejše vzdrževanje in popravila helikopterjev družine Mil Mi-8/-17/-171.

Prav tako se Srbija – ločeno od omenjenega nakupa helikopterjev-  zanima v Rusiji za nabavo ruskih opazovalnih radarjev 3D, zračnoobrambnih sistemov buk in pancir-1, lovcev MiG-29MS in eskadrilje jurišnih helikopterjev Mi-24/35. Slednje bo težavno zaradi stanja srbskega gospodarstva, ki ima omejene zmogljivosti in sposobnosti, zato so slednje bolj želje kot realnost. Zato pa je realnejša možnost, da vzpostavijo floto 12 helikopterjev Mi-17 do leta 2020, prva dva, dobavljena 28.6.2016, že sodita v ta sklop, nadaljnje dobave pa so na meddržavni ravni uradno potrdili letos v aprilu.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

 

“Srbija bo 2 ruska helikopterja Mi-17 naročila še ta teden”

Srbija čaka na podpis sporazuma z Rusijo o nakupu dveh novih helikopterjev Mi-17 , ki naj bi se zgodil še ta teden (10. – 16. avgust 2015), je sporočilo srbsko obrambno ministrstvo.

Srbija načrtuje nakup helikopterjev Mi-17 in lovcev MiG-29

Srbski premier Aleksandar Vučić je napovedal dveh novih ruskih transportnih vojaških helikopterjev Mi-17/171, dveh lovcev MiG-29 in rezervne dele za lovska letala.

Srbija od Črne gore zahteva letala in helikopterje

Srbija zahteva nazaj črnogorska letala Soko G-4 super galeb, Utva-75, helikopterje Soko SA 341/342 gazela (izdelani po licenci Aérospatiale gazelle) in Mil Mi-8.

Ruski helikopterji načrtujejo širitev vzdrževalne mreže v Srbijo

Ruski letalski proizvajalec Ruski helikopterji, hčerinska družba Rosteca, je pripravljena zagotoviti kakovostno servisiranje helikopterjev Mil Mi-8/17, ki jih uporabljajo Srbske letalske sile.

Povezani članki