V ZDA bodo povečali proizvodnjo večcevnih raketometov HIMARS

by Urednik

ODSLEJ PROIZVODNJA 96 HIMARS-OV LETNO, PREDVSEM ZARADO DOGODKOV V UKRAJINI

Lockheedov visoko mobilni večcevni raketni artilerijski sistem (HIMARS MLRS) in protitankovski raketni sistem javelin, ki ga Lockheed izdeluje v sodelovanju s še enim ameriškim velikanom obrambne industrije Raytheonom, vzbujata vse večje zanimanje kupcev, so sporočili iz Lockheed Martina.

Nobenega dvoma ni, da se povečanje proizvodnje MLRS dogaja v ozadju stopnjevanja konflikta v Ukrajini. Ukrajinske oborožene sile aktivno uporabljajo ameriške večcevne raketne sisteme v spopadu z rusko vojsko. Zdaj je Lockheed izdelal 60 enot MLRS HIMARS, v skladu z načrti podjetja pa se bo proizvodnja MLRS HIMARS povečala na 96 enot na leto.

Do danes je podjetje porabilo že 65 milijonov dolarjev za predfinanciranje proizvodnje, Lockheed pa pričakuje, da bo ta znesek na koncu ameriška administracija vrnila.

Pred tem je Pentagon pozval k povečanju proizvodnje HIMARS na 96 lansirnih enot na leto. Po prijavi Pentagona bo to število MLRS izdelano do vključno proračunskega leta 2028.

Znano je, da so ZDA do 14. oktobra 2022 Ukrajini dobavile 38 MLRS HIMARS, od tega je bilo 20 HIMARS dobavljenih Ukrajini neposredno po ukazu ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Preostalih 18 HIMARS MLRS je kupil Pentagon kot del paketa orožja v vrednosti 1 milijarde USD. Ameriško ministrstvo za obrambo je pred tem sporočilo, da teh lansirnih enot Lockheed še ni proizvedel in da bi lahko trajalo leta, da jih dostavijo Ukrajini.

Tako ZDA kot Ukrajina polagajo veliko upov na MLRS HIMARS. Po navedbah Pentagona uporaba tega sistema omogoča ukrajinski vojski, da zadene cilje na precejšnji razdalji od lokacije samih naprav. Tako so načrti podjetja za povečanje proizvodnje MLRS v celoti povezani z dogodki v Ukrajini. Podjetje trenutno nadgrajuje svoj obrat v mestu Camden v Arkansasu.  Poleg HIMARS-a je načrtovano povečanje proizvodnje številnih drugih vrst orožja, tudi z uvedbo novih tehnologij.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki