V ZDA strmoglavil leteči tanker KC-130 hercules

by Urednik

LETALO KC-130 HERCULES NAJ BI EKSPLODIRALO V ZRAKU

V ameriški zvezni državi  Misisipi je v ponedeljek, 10. julija 2017, na podeželju strmoglavilo transportno letalo KC-130J hercules iz flote Korpusa mornariške pehote ZDA. Ob strmoglavljenju leteče cisterne, ki naj bi eksplodirala v zraku, je umrlo vseh 16 marincev na krovu.

Vojaško letalo za prevoz goriva KC-130 hercules se je zrušilo na sojinem polju v okrožju Leflore, pri tem pa je umrlo vseh 16 ljudi na krovu, razbitine letala pa ležijo v radiju osmih kilometrov, so sporočili predstavniki Korpusa mornariške pehote ZDA (USMC).

Prvi klic v sili so nadzorniki zračnega prometa zabeležili okoli 16.00 ure, le nekaj minut zatem pa naj bi letalo KC-130J hercules začelo strmoglavljati z višine 20.000 čevljev (dobrih 6.000 metrov). Vzrok za nesrečo naj bi se po prvih informacijah skrival v tehnični okvari. V prvih informacijah o nesreči ni podatkov, koliko goriva je letalo prevažalo. KC-130J hercules  lahko v notranjih rezervoarjih 13,627 litrov (3,600 galon) s katerim lahko oskrbuje druga letala in helikopterje v zraku. Glede na poročanja gasilcev, da so razbitine gasili več ur in pri tem porabili 4,000 galon pene, pa verjetno dodatni rezervoarji niso bili čisto izpraznjeni.

Čeprav se na fotografijah z območja nesreče še vedno lahko prepozna krila in trup letala, ki so še razvidna, pa poročila očividcev in lokalnih medijev kažejo, da je KC-130J hercules morda eksplodiral v zraku. Nekateri preiskovalci na prizorišču so tudi opozorili, da so ostanki letala na obeh straneh avtoceste, kar naj bi nakazovalo, da se je eksplozija zgodila pred nesrečo.

Ob tem so policisti iz Misisipija še opozorili, da je letalo prevažalo strelivo, kar je preprečevalo reševalcem in gasilcem, da se zaradi neeksplodiranih sredstev približajo letalu. Preiskovalci so že začeli iskati vzroke za nesrečo, tako da so zaenkrat vsa poročila o tem špekulativne narave.

Lockheed Martin KC-130 je različica po vsem svetu razširjenega transportnega letala C-130 hercules, ki je prilagojena za oskrbo letal z gorivom v zraku. KC-130J je najnovejša različica, ki jo uporabljajo tudi v Korpusu mornariške pehote ZDA. Od skupaj 79 naročenih ameriški marinci že uporabljajo 48 letal tega tipa, s katerimi so zamenjali starejše različice KC-130F, KC-130R in KC-130T, ena rezervna enota USMC pa še vedno uporablja 12 letal KC-130T.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, USMC

Povezani članki