V ZDA že razvijajo lovca 6. generacije

by Urednik

NOVI LOVEC BO ZAMENJAVA ZA”NEVIDNE” LOVCE F-22

Z bližajočo se upokojitvijo lovcev F-15C/D eagle začenjajo Ameriške letalske sile (USAF) že strmeti k razvoju naslednika letala F-22, ki bi ohranil njihovo bojno prednost pred ostalimi zračnimi velesilami.

Ameriški F-22 raptor sedaj velja za najbolj smrtonosno bojno letalo, ki bi (hipotetično) v bojih zasenčilo vsa podobna letala preostalih svetovnih zračnih velesil. Vendar pa F-22 s prihodom (naj)novejših protiletalskih obrambnih sistemov, tehnologij za sledenje “stealth” tehnologij in najnovejših ruskih ter kitajskih lovcev 5. generacije izgublja svojo “prevlado”. Američani zaradi teh razlogov že razvijajo bojno letalo 6. generacije, program pa so poimenovali PCA (Penetrating Counter Air).

Novo bojno letalo, bo nadgradnja tehnologije lovcev F-22 in F-35, ki bo prav tako radarsko slabo zaznaven in imel sisteme za motenje sovražnikovih radarskih sistemov. Poglavitna razlika, vsaj navzven, pa naj bi bila pri obliki – naslednik F-22 naj ne bi imel vertikalnih repov.  Do sedaj so vsa ameriška lovska letala imela enega ali dva navpična stabilizatorja, ki jim zagotavljajo stabilnost in kontrolo letenja v letu.

Tovrstna sprememba naj bi še zmanjšala celoten radarski odtis letala, ki bo tako po obliki spominjalo na bombnik B-2 spirit ali brezpilotno letalo X-47B. Ob tem naj bi bilo novo bojno letalo 6. generacije namenjeno tudi misijam na velikih razdaljah, tudi za spremljavo bombnikov B-2 in prihajajočih B-21 raider. Ravno ta zmogljivost, velik doseg, že desetletja predstavlja veliko težavo Ameriškim letalskim silam na bombniških misijah.

Bodo pa novo letalo iz programa PCA načrtovali še vedno za skupno delovanje s F-35 lightning II, tako da si bosta letali medsebojno zmanjševali slabosti v zmogljivostih. Zaradi (pre)počasne zamenjave flote F-16 fighting falcon, pa bodo novega lovca prilagodili tako, da bo na misijah lahko deloval tudi s starejšimi letali.

Ena od ključnih točk programa PCA bo razvoj motorja, ki bo novemu letalu omogočil doslej neverjeten doseg, hkrati pa povečal učinkovitost porabe goriva.

Ameriška vlada bo v prihodnjih letih za program PCA namenila 300 milijonov ameriških dolarjev, s tem denarjem pa naj bi še razširili raziskovanje in razvoj novih tehnologij za novo letalo 6. generacije.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing

Povezani članki