Vaja čete JRKBO (za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo)

by Urednik

VIDEO: USPOSABLJANJE ČETE JRKBO NA POČKU

Terensko usposabljanje čete JRKBO na Počku

Četa JRKBO (jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo) 72. brigade je teden dni v oktobru preživela na osrednjem vadišču Poček, kjer so z delovanjem v terenskih pogojih preverili novo strukturo enote po izvedenem preoblikovanju Slovenske vojske.

Četa je samostojno delovala v različnih scenarijih, kjer sta koordinirano posredovali najprej izvidniška in nato še dekontaminacija komponenta. Več informacij o nalogah enote in kako poteka postopek delovanja enote, ko se odzove na JRKB incident, boste izvedeli z ogledom spodnjega videoposnetka.

Četi JRKBO sestavljata izvidniška in dekontaminacijska komponenta, prva uporablja lahka izvidniška vozila 4×4 kobra (VIDEO), namenjena JRKB izvidovanju (detekcija snovi, zbiranje vzorcev, označevanje kontaminiranega območja), druga pa tovorna vozila s kontejnerji za dekontaminacijo ljudi, opreme, vozil in objektov.

VIDEO: Usposabljanje Čete JRKBO 72. brigade SV na Počku

Četa za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo kot del 72. brigade SV
Po preoblikovanju Slovenske vojske sta 1. in 72. brigada oblikovani kot pehotni brigadi z enotno strukturo, primerljivo z enotami tujih oboroženih sil, tako da ima poveljnik na razpolago tako sile za bojevanje kot sile za bojno podporo, kar mu omogoča učinkovitejše načrtovanje, organiziranje in vodenje bojnega delovanja namenskih sil, ki se oblikujejo modularno kot bojne skupine, katerim se pridružijo logistične enote in po potrebi še enote zračne in mornariške komponente ali specialnih sil Slovenske vojske.

Brigado sestavljajo dva pehotna polka četne sestave, teritorialni polk in rodovski bataljon, v katerem so združene specialistične enote ravni čete: baterija za ognjeno podporo, inženirska četa, lahka raketna baterija ZO (zračne obrambe), obveščevalno-izvidniška četa, četa vojaške policije, četa za zveze, protioklepna četa in četa za JRKBO (jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo).

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Postani vojak, Martina Podkrižnik (ČJRKBO/72.BR)

Povezani članki