Velika Britanija bo obnovila minolovec HMS Quorn za Litvo

by Urednik

BALTSKE DRŽAVE KREPIJO SVOJO OBOROŽITEV

Britanska ladjedelnica Harland & Wolff je dobila pogodbo v vrednosti 55 milijonov funtov za obnovo upokojene ladje britanske kraljeve mornarice HMS QUORN za iskanje min v morju.

Uprava za prodajo obrambne opreme (DESA) je v imenu litovske vlade podelila pogodbo, v skladu s katero bo minolovec HMS QUORN prenovljen in obnovljen, kar bo okrepilo Natove pomorske zmogljivosti v Evropi. Novi operativni minolovec bo okrepil pomorske zmogljivosti zveze Nato po vsej Evropi in zagotovil pripravljenost zavezništva na odziv na razvijajoče se globalne grožnje, je sporočila britanska vlada.

V podporo ambicijam za krepitev britanskega ladjedelništva, določenim v novi britanski nacionalni ladjedelniški strategiji, bo obnova minolovca HMS QUORN zagotovila 100 delovnih mest v jugozahodni ladjedelnici.

Minolovec HMS QUORN razreda hunt je 27 let služboval v floti kraljeve mornarice vse do leta 2017, nato pa so ga aprila 2020 prodali Litvi.

Plovila razreda hunt so specializirana za aktivno iskanje pomorskih min. Uporabljajo sonar visoke ločljivosti za iskanje min na morskem dnu, ki jih nato uničijo ladijske potapljaške ekipe ali sistem za odstranjevanje min. 725-tonsko plovilo razreda hunt, specializirano za aktivno iskanje min, ki sta ga leta 1979 zgradila Vosper Thornycroft in Yarrow Shipbuilders Limited za potrebe britanske kraljeve mornarice. Od 13 izdelanih plovil jih je 10 še danes v uporabi. Grška in litovska mornarica že imata v svoji floti po dve plovili. Posadka minolovca šteje 47 mornarjev. Komplet orožja je sestavljajo 30 mm top DS30M Mark II, dva minitopa in 3 univerzalne mitraljeze.

Posodobitev plovila, prilagojena litovski mornarici, vključuje nadgradnjo ladijskih in sonarnih sistemov ter namestitev dodatnih zmogljivosti za naloge iskanja in reševanja (SAR). V obnovo so vključeni tudi novi glavni motorji, generatorji in pogonska oprema ter prenova namestitev, trupa, pomožnih sistemov, električnih sistemov in barvanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikimedia

Povezani članki