Velika Britanija bo prvo ladjo mornarice prodala Braziliji

by Urednik

ZARADI VELIKEGA PRIMANJKLJAJA KRALJEVA MORNARICA OSTAJA BREZ HMS OCEAN

Velika Britanija bo Braziliji za 84 milijonov funtov (117 milijonov USD) po dvajsetih letih uporabe prodala amfibijsko desantno ladjo HMS Ocean (L12), ki je vodilna ladja (zastavonoša) Kraljeve britanske mornarice (Royal Navy), s prodajo pa bodo poskušali vsaj delno pokriti izgube oboroženih sil.

Brazilija in Velika Britanija naj bi pogodbo podpisali naslednji mesec. Amfibijsko desantno ladjo HMS Ocean bosta nato modernizirali britanski družbi Babcock in BAE Systems, proti Braziliji pa bo odplula poleti 2018 in bo takoj operativna v Brazilski mornarici.

HMS Ocean se je vrnila v pristanišče Devonport v Plymouthu decembra 2017 po končani pomorski misiji, ki je vključevala tudi humanitarno pomoč v Karibih po orkanu Irma. Številni britanski vojaški analitiki so prodajo HMS Ocean označili kot “žalosten dan” za Kraljevo mornarico.

Britanska vlada se je odločila za prodajo nosilke helikopterjev  HMS Ocean (L12) zaradi slabega finančnega stanja obrambnega ministrstva (primanjkljaj v višini 6 milijard funtov), Kraljeva mornarica pa bo s prodajo v svojo blagajno tako dobila 55 milijonov funtov.

Tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva je sporočil, da bosta naloge nosilke helikopterjev HMS Ocean v prihodnje prevzeli HMS Bulwark (L15) in HMS Albion (L14). Naloge vodilne ladje (zastavonoše) Kraljeve britanske mornarice pa bo sčasoma prevzela nova letalonosilka HMS Queen Elizabeth (R08), ki bo ob zaključku pomorskih testiranj že delovala kot nosilka helikopterjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Royal Navy

Povezani članki