Velika Britanija išče naslednike helikopterjev SA 341 gazelle

by Urednik

BRITANCI BODO HELIKOPTERJE GAZELA UPOKOJILI DO LETA 2025

V Veliki Britaniji pripravljajo razpis za nove večnamenske helikopterje, ki bi nadomestili floto 22 starejših francoskih helikopterjev Aérospatiale SA 341 gazelle, ki jih nameravajo upokojiti najkasneje do leta 2025.

Poveljstvo britanskih Kraljevih letalskih sil (RAF) načrtuje podrobna testiranja helikopterjev, ki bi nadomestili SA 341 gazelle. Izbor novega helikopterja bo odvisen od operativnih testiranj, želijo pa pridobiti vsaj enak (po zmogljivostih) ali celo boljši helikopter. Novi helikopter naj bi tako bil visokozmogljiv, ki ga bo lahko upravljal pilot samostojno, tudi v “zelo zahtevnih vremenskih razmerah”.

Podrobneje smo o uporabi helikopterjev gazelle v britanski Kraljevi vojski pisali v spodnjem članku:

Britanski helikopterji SA 341 gazelle bodo leteli do leta 2025

BRITANSKE GAZELE BODO DOČAKALE VEČ KOT 50 LET

Britanska kraljeva vojska bo svojim izvidniškim lahkim enomotornim helikopterjem SA 341 gazelle podaljšala življenjsko dobo vse do leta 2025. Uporabljajo jih že vse od leta 1971 in tako bodo v službo njenega veličanstva preživele več kot 50 let, kar pomeni, da bodo najstarejši helikopter v operativni rabi v Britanski vojski. 

Odločite  o podaljšanju življenjske – operativne dobe gazel je padla v juliju 2016, potem ko so se odločili za nov razpis, s katerim bodo izbrali pogodbenega partnerja za vzdrževanje teh helikopterjev v obdobju 2018 – 2025. Britanske gazele letijo v sklopu letalskega korpusa kopenske vojske (AAC). Slednji ima trenutno v operativni rabi 34 gazel, razporejene pa so vse od Kanade, kjer so namenjene podpori v vadbenem centru Suffield, izvidniškim nalogam so namenjene v 5. Polku AAC na letališču Aldergrove v Severni Irski, za podporo specialnim enotam pa v oporišču RAF Odiham v Hampshiru, vadbene naloge pa opravljajo v letalskem centru Kopenske vojske v Middle Wallopu v Hampshiru. Po dostopnih podatkih je dnevno v uporabi približno 19 gazel, v vzdrževalnem procesu pa jih je po 15.

Večje servise in vzdrževalna dela na teh helikopterjih zdaj opravljata Cobham Aviation Services in Airbus Helicopters, sledni opravlja tudi poproizvodni servis in zagotavlja logistično podporo. Poproizvodni servis za specifično britanske sklope izvaja tudi Leonardo Helicopters (nekdanja AgustaWestland), za pogonske sklope pa Safran Helicopters.

SA 341 (SA – Sud Aviation, francoski proizvajalec, ki se je pozneje združil prav tako s francoskim Nord Aviation  v Aerospatiale, slednji potem z MBB v francosko-nemški Eurocopter in zdaj v evropski Airbus Helicopters) – je francoski enomotorni večnamenski helikopter. Uporabljajo ga kot lahki transportni helikopter, lahko pa se ga tudi oborožijo v lahki jurišni helikopter. Gazela (gazelle) je bil prvi helikopter s repnim rotorjem fenestron – oplaščeni  repni  rotor, ki mu daje tudi prepoznaven zvok. Gazela je načrtovalo francosko podjetje Sud Aviation, britanska različica pa je nastala v sodelovanju z Westlandom. Izdelovali so ga še v drugih državah, med drugim tudi v bivši Jugoslaviji (Soko – Mostar), licenčno so ga izdelovali tudi v Egiptu. Na splošno velja za enega najuporabnejših in najbolj razširjenih lahkih helikopterjev na svetu. Izdelali naj bi skupaj nekaj manj kot 1800 gazel. Še danes je v uporabi v številnih državah,tako v Evropi kot Aziji, Južni Ameriki ter v Afriki. Prva gazela pa je vzletela že pred skoraj 50 leti – leta 1967.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki