Velika Britanija namerava posodobiti floto srednjih helikopterjev

by Urednik

BRITANCI IŠČEJO ZAMENJAVO ZA ZASTARELE HELIKOPTERJE

Britansko obrambno ministrstvo prireja natečaj med proizvajalci, ki bodo kraljevemu letalstvu v prihodnje dobavljali helikopterje srednjega razreda. 

Pogodba v vrednosti milijarde dolarjev predvideva zamenjavo zastarelih helikopterjev puma HC.2, Bell 212, Bell 412 in AS365 dauphin z novimi že leta 2025. Po poročanju ameriške izdaje Breaking Defense so bila v prvi fazi, ki se je končala 31. oktobra, izbrana 4 podjetja: Airbus, Boeing, Leonardo in Lockheed Martin,  Bell in AceHawk Aerospace se nista uvrstila v izbor.

Članek pravi, da se bo naslednja faza izbire začela v bližnji prihodnosti. Med razpisom bodo proizvajalci prejeli popoln seznam zahtev britanskega ministrstva za obrambo, podjetja pa bodo morala ponuditi najboljšo različico helikopterja, ki bo ustrezal potrebam britanske vojske. Vendar pa izbira v korist enega ali drugega proizvajalca ne bo temeljila le na tehničnih značilnostih predlaganih helikopterjev. 

Možnosti bodo obravnavane v okviru nove strategije javnih naročil, sprejete leta 2021 na podlagi uvedbe obrambne in varnostne industrijske strategije (DSIS). Po mnenju DSIS naj bi vse vojaške pridobitve v Veliki Britaniji pozitivno vplivale ne le na vojsko, ampak tudi na gospodarstvo države.

Airbus na primer, ki ponuja helikopter H175M, se po informacijah Breaking Defensa zavezuje, da bo odprl proizvodno linijo za izdelavo teh letalnikov v Broughtonu (Wales). Italijanski proizvajalec Leonardo pa v primeru zmage na razpisu obljublja, da bo ustavil proizvodnjo helikopterjev AW149 v Italiji in jo preselil v Yeovil na jugozahodu Anglije. Lockheed Martin, ki RAF ponuja helikopter S-70M black hawk, še ni razkril svojih načrtov za odprtje proizvodnih linij v Veliki Britaniji. Ob tem pa Boeing sploh še ni sporočil, kakšen helikopter bo ponudil Kraljevim letalskim silam. Po mnenju strokovnjakov ameriške izdaje pa je najverjetnejša možnost helikopter MH-139A gray wolf.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki