Velika Britanija ponuja Ukrajini 8 raketnih čolnov razreda barzan

by Urednik

NADGRADNJA BRITANSKO-UKRAJINSKEGA VOJAŠKEGA SODELOVANJA?

Velika Britanija bi lahko Ukrajini priskrbela 8 hitrih raketnih čolnov razreda barzan, poroča spletna stran Save the Royal Navy in ob tem dodaja, da so Britanci ob tem za nakup ponudili tudi ugodno desetletno posojilo v vrednosti 1,2 milijarde funtov.

Avgusta 2020 je bilo sicer objavljeno, da Združeno kraljestvo uvaja večnacionalno usposabljanje za okrepitev Ukrajinske mornarice proti grožnjam z Vzhoda. Kot vse kaže bodo del pomoči tudi novi raketni čolni. Prva dva naj bi zgradili v Veliki Britaniji, preostalih 6 pa v okviru prenosa tehnologij v Ukrajini. Če bo ta projekt dogovorjen, je Združeno kraljestvo očitno pripravljeno financirati tudi druge podobne projekte za Ukrajinsko mornarico.

Plovila razreda barzan je sicer zasnovalo britansko podjetje Vosper Thornycroft za potrebe Katarja sredi devetdesetih let (zgradili so 4), nato pa jih je v letu 2012 posodobil Thales. Gre za hitri in zelo okretni čoln, ki je lahko oborožen z vodenimi raketami, topom in torpedi.

Oborožitev plovil razreda barzan vključuje dva štiricelična lansirna sistema, ki lahko izstrelita rakete površina-površina (morje-morje) MM40 exocet z dosegom od 4 do 70 km, protiletalske rakete mistral z dosegom 4 km in topom Oto Melara 76mm / 62 super rapid z dosegom 16 km. Čoln lahko doseže največjo hitrost 35 vozlov z največjim dosegom 1.800 navtičnih milj pri hitrosti plovbe 12 vozlov.

Pripravil: A. Knific, foto: Save the Royal Navy

Povezani članki