Venezula bo kupila kitajska trenažna letala L-15

by Urednik

VENEZUELA SE JE ODLOČILA ZA KITAJSKO RAZLIČICO ŠOLSKEGA LETALA JAK-130

Venezuela kupuje kitajska reaktivna bojna letala za usposabljanje L- 15 falcon, ki jih proizvaja družba Hungdu, je v nagovoru na letalski vojaški akademiji sporočil venezuelski minister za obrambo Carmen Teresa Melendes Rivas.

Kasneje je minister Melendes Rivas v izjavi za javnost dejal, da je nakup letala že v teku, podrobnosti nakupa, kot je število letal, cena in čas dobave pa niso bile razkrite.

Predstavniki Venezuelskih letalskih sil so že novembra 2013 obiskali Kitajsko, kjer so jim podrobno predstavili novo kitajsko letalo namenjeno usposabljanju pilotov. Venezuela se je že pred tem zanimala za nakup kitajskega letala K-8V karakorum (Hongdu JL-8) in ruskega Jak-130, na koncu pa se odločila za L-15.

L- 15 falcon je prvo kitajsko trenažno in lahko bojno nadzvočno letalo, ki so ga razvili skupaj z ruskim proizvajalcem Jakovljev, zato je zelo podobno letaloma Jak-130 in M-346. Dvomotorno nadzvočno letalo L-15 lahko leti z največjo hitrostjo 1,4 macha, njegova maksimalna vzletna teža je 9,500 kg, dolet pa 550 km. Poleg Kitajske (vsaj 12) je trenažna letala L-15 naročila tudi Zambija (vsaj 6), zanje pa se zanimata še Pakistan in Urugvaj.

Melendes Rivas je napovedal tudi nakup 10-ih nemških transportnih potniških turbopropelerskih letal Dornier Do-228-212/228 NG (nove generacije) za potrebe Venezuelskih letalskih sil.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Kitajsko šolsko letalo Hongdu L-15

Povezani članki