VIDEO: Ameriški A-10 pristal na avtocesti v bližini ruske meje

by Urednik

AMERIČANI PREIZKUSILI ESTONSKO AVTOCESTO ZA PRISTAJANJE/VZLETANJE LETAL

Pristanek ameriškega bojnega letala A-10 thunderbolt v Estoniji na avtocesti, ki je le nekaj deset kilometrov oddaljena od meje z Rusijo, je bil del vojaške vaje Saber Strike 16. Na vojaških manevrih, ki potekajo v baltskih državah (Estoniji, Latviji in Litvi), sodeluje 13 držav.

Pristanki vojaških letal na avtocestah so bili relativno pogosti v času hladne vojne, ko so vojaški načrtovalci iskali zasilne vzletno-pristajalne steze, ki bi v primeru vojne nadomestile piste v uničenih zračnih bazah.

Zanimivo je tudi dejstvo, da Ameriške letalske sile (USAF) zadnja tri desetletja sploh niso opravljale tovrstnih pristankov (na avtocestah).

Ameriške letalske sile v Evropi (U.S. Air Force Europe) pojasnjujejo, da je namen vaje Saber Strike 16, da se sile zveze NATO in njene zaveznice pripravijo na kakršnekoli pogoje. Manevri v Estoniji, ki je članica zveze NATO in meji z Rusijo, potekajo sredi povečanih napetosti v odnosih med Zahodom in Rusijo.

Pred dnevi je zveza NATO sporočila, da naj bi zavezništvo v prihodnje na ozemlje Estonije, Latvije, Litve in Poljske razporedila štiri večnacionalne bataljone, vsakega naj bi sestavljalo okoli 1000 vojakov. Natovi lovci pa že sedaj pomagajo varovati estonski zračni prostor v misiji Baltic Air Policing.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Pristanek ameriškega letala A-10 na estonski avtocesti

 

Povezani članki