VIDEO: Ameriški lovci F-22 raptor v Južni Koreji

by Urednik

ZDA Z LOVCI 5. GENERACIJE KAŽEJO VOJAŠKO MOČ SEVERNI KOREJI

Ameriške letalske sile (USAF) so okrepile svoje sile v Južni Koreji, kamor so napotili štiri lovce pete generacije F-22 raptor, ki so 17. februarja 2016 že pristali v južnokorejski letalski bazi Osan. 

Ameriški “nevidni lovci” F-22 so prileteli iz japonske letalske baze Kadena,  ob vstopu v južnokorejski zračni prostor pa so jih pričakali južnokorejski lovci F-15K slam eagle in ameriški F-16 fighting falcon. Vseh 12 letal se je v zraku postavilo v formacijo in demonstriralo moč zavezništva med ZDA in Južno Korejo. Prihod ameriških F-22 v Južno Korejo so zabeležile tudi filmske kamere (video spodaj).

Kot je izjavil namestnik poveljnika Ameriških letalskih sil v Južni Koreji, general Terrence O’Shaughnessy, so z napotitvijo lovcev F-22 pokazali “železno voljo” za obrambo Južne Koreje. Obe državi sta se na tak način odzvali pritiskom Severne Koreje in pokazali odločenost pred grožnjami iz Pjongjanga. Raptorji so v prvi vrsti namenjeni odvračanju Severne Koreje, dogodek pa je reakcija na izstrelitev severnokorejske rakete dolgega dosega 7. Februarja 2016. Že pred napotitvijo lovcev F-22 so Američani okrepili baterije sistema protiraketne obrambe patriot v Južni Koreji. Državi se zdaj dogovarjata, da bi namestili bolj izpopolnjen sistem protibalistične obrambe, znan kot THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).

Za naslednji mesec Južna Koreja in ZDA načrtujeta skupne vojaške manevre. Čeprav so takšne vaje že tradicionalno v letnih programih, južnokorejski uradni predstavniki trdijo, da bodo letošnje precej obsežnejše kot običajno.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

VIDEO: Prihod ameriških lovcev F-22 v Južno Korejo

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki