VIDEO: Indijski lovec mirage 2000 uspešno pristal na avtocesti

by Urednik

INDIJSKE LETALSKE SILE PREIZKUSILE PRISTAJANJE Z BOJNIM LETALOM NA AVTOCESTI

Pilot Indijskih letalskih sil je v četrtek 21. maja 2015 z lovcem  Dassault mirage 2000 uspešno pristal na hiti avtocesti Yamuna blizu mesta Mathura, kjer je Indijska vojska pripravila zasilno vzletno-pristajalno stezo. V Indiji so prvič izvedli preizkus pristanka vojaškega letala na cesti.

Predstavnik Indijskih letalskih sil (IAF) je dejal, da so vajo, ki je potekala v jutranjih urah (6.40 po lokalnem času), pripravili v sodelovanju z lokalnimi policisti. Indijska vojska v prihodnosti načrtuje aktiviranje več takšnih odsekovna avtocestah, kjer bi lahko vojaška letala pristajala (in vzletala) v nujnih primerih, ko v dosegu ni nobenega letališča. Vzletno-pristajalne steze na avtocestah se uporabljajo za zasilne pristanke letal, zelo pomembne pa so lahko v času vojne, ko sovražnik uniči letalske baze in letališča.

Trenutno imajo odseke svojih hitrih cest in avtocest predvidene za morebitno  “zasilno” pristajanje letal urejene v Nemčiji, na Poljskem, Švedskem, Finskem, v Južni Koreji, Tajvanu, Švici, Singapurju in Pakistanu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Indijski lovec mirage 2000 uspešno pristal na avtocesti

Povezani članki