VIDEO: Iransko vojaško letalo krožilo nad ameriškim rušilcem USS Gridley

by Urednik

AMERIŠKA VOJAŠKA LADJA OPOZORJENA NAJ ZAPUSTI OBMOČJE

Posnetki kažejo iransko mornariško letalo Fokker 27 med opozarjanjem ameriškega rušilca USS Gridley razreda Arleigh Burke naj zapusti območje Hormuške ožine in Omanskega morja, kjer  poteka vojaška vaja “Muhammad Rasullullah 2014” (Mohamedd, bogov odposlanec), v kateri sodelujejo Iranska mornarica, Iranske letalske sile in Iranska kopenska vojska.

Vse od začetka vaje Mohammad Rasullullah v četrtek 25. decembra 2014, traja do 31. decembra, iranska letala preletavajo Hormuško ožino in Omansko morje, v tem času pa je prišlo že do več srečanj s plovili Ameriške mornarice in Mornarice Združenih arabskih emiratov, ki plujejo v teh vodah.

Po podatkih iranskih vojaških analitikov je do prvih srečanj prišlo že v prvih dneh vojaške vaje, vanje pa je bilo vključeno iransko štirimotorno turbopropelersko letalo za patruljiranje morja in protipodmorniško bojevanje (ASW) Lockheed P-3F orion. Iranske letalske sile imajo v svoji floti operativna še 4 letala P-3 orion od skupaj šestih kupljenih v letu 1974.

.

.

Spodnji posnetek pa je bil posnet iz iranskega transportnega patruljnega letala Fokker 27-400M, Iran ima 12 letal tega tipa, na 28. december 2014. Na videoposnetku iransko letalo kroži okoli ameriškega rušilca USS Gridley (DDG-101) razreda Arleigh Burke in opozarja njegovo posadko naj zapusti območje. Iz posnetka pa se da dobro slišati tudi opozorila iranske posadke in precej vljuden pogovor med Američani in Iranci.

Pripravil: A. Knific, foto: Fars, Military Photos

VIDEO: Iransko vojaško letalo kroži nad ameriškim rušilcem USS Gridley

Povezani članki