VIDEO: Izstrelitev rakete kalibr iz ruske podmornice razreda yasen

by Urednik

RUSKA MORNARICA Z NAJNOVEJŠE JEDRSKE PODMORNICE USPEŠNO IZSTRELILA RAKETO KALIBR

V prvih dneh maja 2016 so Rusi preizkusili izstrelitev podmorniške različice manevrirne rakete kalibr iz nove jedrske podmornice Severodvinsk razreda yasen (projekt 885), ki velja za prvo v Rusiji razvito jedrsko podmornico po razpadu Sovjetske zveze.

Jedrska podmornice Severodvinsk (K-560) razreda yasen, ki pripada Severni floti Ruske mornarice, je z izstreljeno raketo kalibr (3M-54 klub, NATO: SS-N-27 sizzler) uspešno zadela tarčo na obalni, je sporočil tiskovni predstavnik Severne flote Vadim Serga.

“V okviru programa usposabljanja za boj je večnamenska napredna podmornica na jedrski pogon projekta 885 iz ruske Severne flote uspešno izstrelila podmorniško manevrirno raketo kalibr  iz podvodnega položaja v Barentsovem morju in zadela obalno tarčo na vadbišču Chizha v regiji Arkhangelsk (v severni Rusiji). Raketa je natančno zadela cilj,” je dejal Serga.

Ruska mornarica je jurišno jedrsko podmornico Severodvinsk (K-329), razreda yasen (projekt 885M) prejela decembra 2013. Prvo do sedaj dokončano podmornico tega razreda so gradili vse od leta 1993 v ladjedelnici Sevmash v severni Rusiji, uporablja pa jo Severna flota Ruske mornarice.

Severodvinsk (K560) je prva od osmih podmornic razreda yasen (drevo jesen), ki jih bo uporabljala Ruska mornarica. V gradnji so tudi že podmornice izboljšanega razreda yasen-M (projekt 885M): Kazan (K-561, splavili jo bodo še v letu 2016, dobavili 2017), Novosibirsk (K573, dobavili jo bodo 2020), Krasnoyarsk (K-571) in Arhangelsk, medtem ko bodo podmornico Perm začele graditi v juliju 2016.

Ruska jedrska podmornica razreda yasen (NATO: razred Severodvinsk, graney) ima izpodriv 13.800 ton, v dolžino meri 119 metrov, doseže hitrost 35 vozlov (65 km/h) in se lahko potopi do 600 metrov. V njej je prostora za 90 članov posadke, vključno s 32-imi častniki. Glavno oborožitev sestavlja 24 manevrirnih izstrelkov oniks (SS-N-26) in kalibr (SS-N-27), torpedi in mine.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Izstrelitev rakete kalibr iz ruske podmornice razreda yasen

Povezani članki