VIDEO: Kazahstanski pilot Mi-8 povprašal tovornjakarja za pot

by Urednik

KO NAVIGACIJA ODPOVE, SE PILOTI ZNAJDEJO IN POVPRAŠAJO LJUDI

Sredi februarja 2017 so na spletu objavili zanimiv videoposnetek kazahstanskega vojaškega helikopterja Mi-8/17, ki je v slabem vremenu pristal sredi  ceste in zaustavil tovornjake, nato pa je eden izmed članov posadke odšel šoferja tovornjaka povprašal kje se nahaja.

O podobnem pristanku zaradi megle smo poročali že v letu 2014, ko so se ameriški helikopterji UH-60 black hawk in CH-47 chinook zaradi oblačnosti ter megle izgubili na Poljskem podeželju (Šest ameriških helikopterjev se je na Poljskem izgubilo).

Tokrat se je zaradi slabega vremena izgubila posadka helikopterja Mi-8/17 Kazahstanske vojske. Po videoposnetku sodeč je kopilot helikopterja hitro izvedel informacije od šoferja tovornjaka, ki naj bi ga povprašal za smer do najbližje vasi.

Na pripetljaj helikopterja Mi-8/17 se je odzvalo tudi Kazahstansko obrambno ministrstvo za obrambo in sporočilo, da je imela posadka “načrtovane vizualne vaje orientacije” (v primeru da odpove vsa tehnika), v kateri so morali i piloti pripravnik določati položaj helikopterja, kar  lahko “vključuje tudi človeško raziskavo”. V skladu z izjavo, je bila vaja označena za “uspešno”.

Kazahstanska vojska ima v svoji floti še vedno več kot 40 vojaških transportno-bojnih helikopterjev Mi-8/17 sovjetskega izvora.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, Military Forum

Povezani članki