VIDEO: Kolumbijski vojaški helikopter UH-60 pristal na minskem polju

by Urednik

KOLUMBIJSKA VOJSKA V BOJU PROTI GVERILCEM

Kolumbijski vojaški helikopter UH-60L black hawk je 22. junija 2015 eksplodiral  ob pristanku na minskem polju militantne skupine FARC v okrožju Teorama v provinci Norte de Santander na severovzhodu države.

Do eksplozije je prišlo, ko je helikopter UH-60L black hawk iz 33. mobilne brigade Kolumbijske vojske, ki je prevažal 15 vojakov, pristal na minskem polju. Na videoposnetku se vidi, da je do eksplozij prišlo ob tem, ko so se vojaki izkrcali iz helikopterja. Po poročanju prisotnih vojakov so ob tem umrli štirje sovojaki, še šest pa je bilo ranjenih.

Minsko polje naj bi pripadalo  skrajni militantni skupini FARC (Revolucionarne oborožene sile Kolumbije). Na tem območju, ki meji na Venezueli, so prisotni gverilci iz skupine FARC, Nacionalna osvobodilna vojska (ELN) in Ljudske osvobodilne vojske (EPL).

Kolumbijska vojska ima v svoji oborožitvi še 23 večnamenskih helikopterjev black hawk in sicer v različici AH-60L arpia (S-70A-41)– izvozni različici za Kolumbijo, ki je plod razvoja proizvajalca Sikorsky, izraelskega Elbita in Kolumbijske vojske. Gre za bojno različico za boj proti upornikom z izboljšano elektroniko, sistemom za nadzor ognja, IR kamero, radarjem, raketami in mitraljezi.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Kolumbijski vojaški helikopter UH-60 pristal na minskem polju

Povezani članki