VIDEO: Kurdi z raketnim sistemom 9K38 igla sestrelili turški helikopter?

by Urednik

RAZMERE MED TURKI IN KURDI SE ZAOSTRUJEJO

Na spletu se je pojavil posnetek sestrelitve helikopterja Turških letalskih sil v jugovzhodni provinci Hakari, kjer turške varnostne sile izvajajo specialno operacijo proti Kurdom.

V petek 13. maja 2016 je Turška vojska izgubila helikopter, šlo naj bi za jurišni helikopter AH-1W super kobra (po nekaterih podatkih imajo 6 letalnikov tega tipa in 55 starejših različic AH-1 kobra).

Kot navaja spletni portal „Rudou“ je helikopter eksplodiral in padel na tla, potem ko ga je zadela raketa, izstreljena iz prenosnega raketnega sistema zemlja-zrak 9K38 igla-1 (NATO: SA/16 gimlet). Na drugi strani pa Ankara trdi, da helikopter ni bil sestreljen, pač pa je padel zaradi tehnične okvare (čeprav gre na osnovi posnetka pritrditi trditvam Kurdov – dobro je opazen zadetek rakete, potem pa padec repnega dela helikopterja in eksplozija trupa ter strmoglavljenje helikopterja. Tipa helikopterja s posnetka ni moč ugotoviti, verjetno pa gre za AH-1W super kobra ali AH-1 kobra. Oba turška pilota sta ob strmoglavljenju umrla.

Na jugu Turčije so spopadi med varnostnimi silami in upornike Kurdiske delavske stranke (PKK) že dolgoletna stalnica. Kurdi so obudili gverilsko vojno potem ko je bil julija 2015 prekinjeno premirje med PKK in Ankaro. Turške oblasti obravnavajo Kurdsko delavsko stranko kot teroristično organizacijo.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Sestrelitev turškega vojaškega helikopterja

Povezani članki