VIDEO: Letalska akrobatska skupina Baltic Bees

by Urednik

BODO BALTSKE ČEBELE NASTOPILE V RUSIJI?

Latvijska akrobatska letalska skupina Baltic Bees (Baltske čebele), ki bi morala pred leti nastopiti tudi v Sloveniji (na odpovedani prireditvi AEROS 2013), je bila ustanovljena leta 2008. Piloti letijo s petimi šolskimi reaktivnimi letali Aero L-39C albatros (češka letala) z najvišjo hitrostjo 980 km/h, njihova letalska baza pa je letališče Jurmala (ICAO koda: EVJA) v Latviji. V prihodnosti želijo skupino povečati še za 4 letala.

To je nasploh prva profesionalna akrobatska letalska skupina na območju Baltskih držav, ki so jo ustanovili nekdanji vojaški piloti z željo po nastopanju na prireditvah. nastopili so tudi na ruskem letalskem salonu MAKS-2013.

Njihova letala Aero L-39C albatros so obarvana v skladu z njihovim imenom – Baltske čebele – v rumeno modre barve, prav tako pa tudi oblačila pilotov in čelade.

Akrobatska letalska skupina Baltic Bees izvaja vse standardne manevre v akrobatskem letenju, od solo do težavnih skupinskih manevrov, kar si lahko pogledate tudi v spodnjem videoposnetku. Pet letal L-39 albatros v zraku izvaja nepredstavljive manevre, pogosto tudi pri hitrostih nad 900 km/h, ob glasnem rjovenje turbin, ki puščajo sledi dima.

Organizatorji ruskega letalskega salona MAKS 2015, ki bo potekal na letališču Žukovski konec avgusta, napovedujejo tudi nastop latvijske akrobatske letalske skupine Baltic Bees z letali Aero Vodochody L-39, ki pa nastopa v Moskvi nima na svojem letošnjem koledarju.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Baltic Bees

VIDEO: Letalska akrobatska skupina Baltic Bees

Povezani članki