VIDEO: Na Hrvaško prispelo še 11 helikopterjev OH-58D kiowa warrior

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA PONOVNO Z ESKADRILJO BOJNIH HELIKOPTERJEV

Minuli konec tedna je v hrvaško zračno bazo Zemunik prispelo še preostalih 11 ameriških izvidniško-bojnih helikopterjev Bell OH-58D kiowa warrior, ki so jih ZDA donirale Hrvaški. Rabljene ameriške helikopterje so pripeljali v vojaškem transportnem letalu C-5 galaxy, je sporočilo in dokumentiralo hrvaško obrambno ministrstvo.

Hrvaško vojno letalstvo in protizračna obramba (HRZ i PZO) je prvih 5 helikopterjev OH-58D kiowa warrior prejelo že  konec julija 2016, z novimi letalniki pa bodo opremili helikoptersko eskadriljo s sedežem v zračni bazi Resnik pri Splitu. Poleg helikopterjev so Američani v letalu C-5 galaxy pripeljali tudi rezervne dele in opremo.

Ameriška donacija, ki naj bi bila po ocenah hrvaških medijev vredna okoli 1,7 milijarde kun (približno 252 milijonov dolarjev) in velja za daleč najdražjo do sedaj. Obsega 16 bojnih helikopterjev Bell OH-58 kiowa warrior, simulator letenja (že prispel s prvo pošiljko), rezervne dele in oborožitev za helikopterje.

Hrvaška vojska si je lahko sama izbrala (odslužene) ameriške bojne helikopterje Bell OH-58 kiowa warrior. Izbrali so najnovejše helikopterje v različici D, izdelane med leti 2010 in 2012 ter z malo naletenimi urami.V uporabi so bili med letoma 2012 in 2015, opremlejna pa s standardnim naborom orožja, optično-elektronskimi sistemi, opremo za komunikacijo in navigacijo.

Hrvaško vojno letalstvo in protizračna obramba (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana) bo za letenje s helikopterji OH-58 kiowa warrior izšolala 30 pilotov in tako po nekaj letih zopet oblikovala eskadriljo bojnih helikopterjev. Hrvaška je namreč med leti 2002 in 2005 iz uporabe vzela vseh 9 bojno-transportnih helikopterjev Mil Mi-24D/V, ki so jih kupili in uporabljali v vojni po razpadu Jugoslavije.

Pripravil: A. Knific, foto: MORH

VIDEO: Na Hrvaško prispelo še 11 helikopterjev OH-58D kiowa warrior

 

Povezani članki