VIDEO: Požar na ruski raketni križarki Kerch

by Urednik

MED REMONTOM ZAGORELO NA RUSKI VOJAŠKI LADJI KERCH

Ruska mornarica je sporočila, da je 4. novembra 2014 v pristanišču Sevastopol  na Krimskem polotoku zagorelo na raketni križarki  Kerch (713) razreda kara. Ogenj se je vnel med rednim remontom in uničil 80 kvadratnih metrov, v požaru pa ni bil nihče ranjen.

Požar na krovu raketni križarki  Kerch je izbruhnil med popravili, ko je bila privezana na pomolu v pomorski bazi v Sevastopolu. Plamene in dim iz častniške menze so opazili šele po slabe pol ure, požar pa lokalizirali v eni uri, pri tem pa ni bil nihče poškodovan.

“Nesrečni” Kerch je v štirih desetletjih službovanja v Sovjetski in Ruski mornarici  utrpel številne nezgode, ena izmed hujših se je zgodila leta 1993, ko je trčila v betonski pomol v pristanišču, pri tem pa je bil poškodovan trup ladje.

Raketna križarka  Kerch (713) je v službi Črnomorske flote Sovjetske/Ruske mornarice od decembra leta 1974, od leta 2011 pa je edina preostala ladja razreda kara (Project 1134B berkut B) v operativnem stanju (od skupaj 7-ih zgrajenih). V Sovjetski mornarici so jo označili kot veliko protipodmorniško vojaško ladjo (BPK – Bol’šoj protivolodočnyj korabl’) in ne kot križarko.

Rusko križarko Kerch so poslali na remont v Sevastopol junija 2014, konec leta 2015 pa naj bi se ponovno pridružila Črnomorski floti, v načrtujejo, da bo prevzela vlogo paradnega konja raketni Križarki Moskva razreda slava (v uporabi od leta 1982).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Iskra News

VIDEO: Požar na ruski raketni križarki Kerch

Povezani članki