VIDEO: Prevoz in nameščanje poveljniškega mostu na britansko letalonosilko

by Urednik

BRITANSKA LETALONOSILKA HMS PRINCE OF WALES MED GRADNJO

Videoposnetek prikazuje prevoz in nameščenje poveljniškega stolpa nove letalonosilke HMS Prince of Wales (R09), druge iz novega razreda Queen Elizabeth, ki so ga z ladjami prepeljali v maju 2015 iz ladjedelnice Govan pri Glasgowu v ladjedelnico Rosyth v bližini Edinburgha.

Na posnetku spremljamo pot 680-tonskega poveljniškega stolpa nove letalonosilke HMS Prince of Wales (R09) Kraljeve britanske mornarice, vse od Glasgowa na zahodu Škotske po Irskem morju, okoli polotoka Penwith (znanega tudi kot Land’s End) na JV Anglije, skozi Rokavski preliv in po Severnem morju vse do Edinburga na vzhodu Škotske. V ladjedelnici Rosyth so poveljniški stolp nato z največjim žerjavom v Evropi, znanim kot Goljatov žerjav, dvignili in namestili na krov letalonosilke HMS Prince of Wales. Celotna pot, skupaj z natovarjanjem in nameščanjem je trajala 20 dni.

Britanska Kraljeva mornarica načrtuje, da bo imela v svoji floti po letu 2020 operativni dve letalonosilki novega razreda Queen Elizabeth. Leta  2017 naj bi dobila v uporabo prvo (HMS Queen Elizabeth R08), ki bo polno operativna v letu 2020, v letu 2019 pa še drugo letalonosilko – HMS Prince of Wales (R09). Vsaka izmed novih britanskih letalonosilk meri v dolžino od premca do krme 280 metrov, v višino pa 56 metrov, kar je višje kot Niagarski slapovi.

Velika Britanija je za izgradnjo obeh novih letalonosilk razreda Queen Elizabeth leta 2007 podpisala pogodbo za nekaj več kot 3 milijarde funtov (5 milijard USD), cena pa je že leta 2008 znašala 3,9 milijarde funtov, leta 2012 se je povzpela na 5,2 milijarde in skupni stroški pa so se kljub odpovedi nakupa palubnih lovcev F-35C dvignili do današnjih 6,2 milijarde funtov (10,6 milijarde USD).

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

Povezani članki