VIDEO: Pro-ruski separatisti sestreli letalo Il-76, umrlo 49 ljudi

by Urednik

VOJAŠKO TRANSPORTNO LETALO IL-76 SESTRELILI S SISTEMOM IGLA

V bližini ukrajinskega mesta Lugansk so v soboto 14. junija 2014 pro-ruski separatisti sestrelili vojaško transportno letalo Iljušin Il-76 Ukrajinskih letalskih sil, pri tem pa je umrlo 40 padalcev in devet članov posadke.

Minuli vikend zato štejemo za enega najbolj krvavih v času bojev v vzhodni Ukrajini, ki trajajo že vse od aprila 2014 od kar si ukrajinske oblasti prizadevajo ponovno  vzpostaviti nadzor v regiji. Vse je že kazalo, da bi lahko prišlo do mirne rešitve krize v Ukrajini, potem ko je novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko sestankoval z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v četrtek, vendar je Ukrajinska vojska nato že v petek nadaljevala z boji in ponovno zavzela pristaniško mesto Mariupol.

Pro-ruski separatisti so vojaško transportno letalo IL-76 sestrelili v večernih urah nad Luganskom. Nadzorna kamera iz mesta je posnela sestrelitev (spodnji videoposnetek), vse od izstrelitve rakete zemlja-zrak do eksplozije letala in trka na površje. Ukrajinski vojaški analitiki so kasneje sporočili, da so letalo sestrelili z dvema izstrelkoma prenosnega raketnega sistema zračne obrambe igla iz območja v bližini letališča v Lugansku, ki je še edino trdno v rokah Ukrajinske vojske.

Prenosne raketne sisteme zračne obrambe (MANPADS) igla (sisteme 9K38 igla ima v svoji oborožitvi tudi Slovenska vojska) naj bi pro-ruski uporniki dobili z zasedbo nekaterih skladišč Ukrajinske vojske. Kljub temu pa na Rusijo dežujejo nove obtožbe, saj vojaški analitiki menijo, da je moral nekdo upornike naučiti uporabljati te oborožitvene sisteme.

Vladimir Inogorodsky, tiskovni predstavnik samooklicane Ljudske republike Lugansk je potrdil, da so uporniki sestrelili ukrajinsko vojaško letalo s prenosnimi raketnimi sistemi (MANPADS) igla in sporočil, da so že blokirali letališče. Pro-ruski separatisti so že prejšnji teden sporočili, da ne bodo dovolil nobenih vzletov ali pristankov  na letališče in zagrozili, da jih bodo sestrelili.

Pripravil: A. Knific, foto: AP-Evgeniy Maloletka

VIDEO: Posnetek sestrelitve ukrajinskega vojaškega transportnega letala Il-76

Povezani članki