VIDEO: Ruska raketa iskander uniči ukrajinski sistem zračne obrambe

by Urednik

RUSKI PRIKAZ UNIČENJA UKRAJINSKEGA SISTEMA BUK-M1

Rusko obrambno ministrstvo je 26. marca 2022 objavilo, da je raketa, ki jo je izstrelil sistem 9K720 iskander, neposredno zadela ukrajinski sistem zračne obrambe. Rusko ministrstvo je delilo posnetke natančnega napada, ki je popolnoma uničil sistem zračne obrambe buk-M1 9A310M1 TELAR (transporter – lanser in radar). Sistem je bil nameščen na jugozahodu ukrajinske prestolnice Kijeva.

Napad z raketo je bil usklajen z brezpilotnikom, ki je bil očitno uporabljen za lociranje, identifikacijo in napad na sistem zračne obrambe. Ukrajinski sistem buk-M1, ki ima največji doseg 35 kilometrov, ni uspel odkriti brezpilotnika ali prestreči prihajajoče rakete.

Sistem iskander lahko izstreli različne balistične in manevrirne rakete. Protizračni obrambni sistem je bil verjetno ciljno usmerjen z raketo 9M723, ki naj bi imela doseg do 500 kilometrov.

Manevrirno raketo vodita satelitski navigacijski sistem GLONASS in INS (inercialni navigacijski sistem). Raketa je lahko opremljena tudi z optičnim iskalnikom s sistemom DSMAC [digitalized scene-mapping area correlator] za terminalsko vodenje.

Ruska vojska že od začetka svoje vojaškega napada na Ukrajino uporablja raketni sistem iskander za napade na visoko vredne vojaške cilje  globoko na ozemlju Ukrajine. Zahodni viri trdijo, da je ruska vojska na Ukrajino doslej izstrelila več kot 1000 balističnih in manevrirnih raket.

V zadnjih tednih je ruska vojska okrepila svoja prizadevanja za nevtralizacijo preostalih zmogljivosti ukrajinske zračne obrambe. Po uradnem poročilu ruske vojske je bilo od začetka invazije na Ukrajino uničenih 207 ukrajinskih sistemov zračne obrambe.

Pripravil: B. Knific, foto: SouthFront

Povezani članki