VIDEO: Ruski UAV lancet na hersonski fronti uničil ukrajinsko havbico M777

by Urednik

NATANČNI RUSKI UDARNI BREZPILOTNIKI – KAMIKAZE UAV LANCET

Ruske oborožene sile vse pogosteje uporabljajo udarna brezpilotna letala (kamikaze) za povzročanje natančne škode ukrajinskim ciljem in opremi. 

Veliko težav za oborožene sile Ukrajine povzroča brezpilotno lebdeče strelivo, ki ga je razvilo rusko podjetje ZALA (del koncerna Kalašnikov), znano kot lancet. Ta brezpilotnik  je bil prvič predstavljen junija 2019 med vojaško razstavo Armada 2019, vendar ga v ruski vojaški operaciji proti Ukrajini  aktivno pogosteje uporabljajo šele zadnje tedne,  mu je pa v tem kratkem času že uspelo pridobiti strahospoštovanje.

Tako je rusko ministrstvo za obrambo konec oktobra govorilo o uspešni uporabi posodobljene različice teh brezpilotnih letal – kamikaz na območju naselij Vysokopolye in Novogrigorovka v regiji Herson, kjer so z njimi onesposobili dve ameriški havbici M777 in samovozni zračnoobrambni raketni sistem buk-M1.

Na hersonski fronti so med zračnim izvidovanjem odkrili položaj havbic M777, ki sta ju zatem zadela in uničila UAV-ja lancet, v  precej nenavadnih okoliščinah, saj so se Ukrajinci poleg že uničene havbice odločili namestiti še eno, ki je bila ravno tako uničena.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki