VIDEO: Sestrelitev in strmoglavljenje sirskega bojnega letala Su-24

by Urednik

SO SIRSKO JURIŠNO LETALO SESTRELILI SIRSKI UPORNIKI ALI ISIS?

V četrtek 11. junija 2015 so blizu kraja Nahtah v južnem okrožju Dara v Siriji sestrelili jurišno letalo Su-24 fencer iz vrst Sirskih letalskih sil. Vojaško letalo  Su-24M2 iz 819. eskadrilje, ki domuje v letalski bazi Tiyas blizu Homsa, naj bi sestrelili s protiletalskim topništvom kalibra 23mm, poroča spletna stran Luftwaffe A.S.. Po nekaterih posnetkih sodeč, se je letalo prelomilo na dva dela. 

Čeprav so nekatere mediji poročali, da sta se pilota uspešno katapultirala iz zadetega Suhoja Su-24, pa na doslej objavljenih posnetkih ni bilo videti padal. O usodi pilotov še ni nič znanega. Zaenkrat tudi še ni znano, ali so sirsko vojaško letalo sestrelili pripadniki katere izmed sirskih milic ali ISIS-a. Obstaja pa tudi možnost, da so letalo sestrelile izraelske ali jordanske protiletalske enote, saj je lahko zašlo čez mejo.

Sirske letalske sile (Al Quwwat al-Jawwiyah al Arabiya as-Souriya) so imele ob začetku državljanske vojne marca 2011 v svoji floti 22 jurišnikov Suhoj Su-24 (20 kupili v Rusiji, 2 darovala Libija), ki jih dokaj redno uporabljajo v napadih na sirske upornike in tudi Islamsko državo (ISIS).

Znano je, da je Izraelska vojska raketnim sistemom zračne obrambe MIM-104 patriot sestrelila eno sirsko letalo Su-24, potem ko je prodrlo v zračni prostor nad izraelskim delom Golanske planote 23. Septembra 2014.Konec marca 2015 pa so predstavniki Islamske države sporočili, da so v bližini Homsa sestrelili eno sirsko letalo Su-24.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Sestrelitev sirskega jurišnega letala Su-24

VIDEO: Strmoglavljenje sirskega jurišnega letala Su-24

.

obisk-letalskega-salona-MAKS-2015-cena

Povezani članki