VIDEO: Splavitev ameriške jurišne podmornice USS John Warner

by Urednik

VIDEO: Splavitev ameriške jurišne podmornice USS John Warner

Ameriško podjetje Huntington Ingalls Industries je v ladjedelnici v Newportu  10. septembra 2014 v reki James splavilo novo jedrsko jurišno podmornico razreda virginia (block III) USS John Warner (SSN-785).

Novo jedrsko podmornico USS John Warner  so začeli graditi 16. Marca 2013, predajo Ameriški mornarici pa načrtujejo za avgust 2015. Ta podmornica je prva v razredu virginia, ki so jo poimenovali po osebi in ne po mestu, državi ali reki.

Novo jedrsko podmornico so že preizkusili v reki James le nekaj dni po splavitvi, kmalu pa jo nameravajo s pomočjo treh vlačilcev preseliti do podmorniškega pomola ladjedelnice, kjer jo bodo v naslednjih šestih mesecih do konca opremili, preskušali in usposobili posadko.

Podmornice razreda virginia so usposobljene za napade ciljev na kopnem z zelo natančnimi izstrelki Tomahawk in izvajajo prikrit nadzor kopnega, obalnih voda ali drugih pomorskih sil. Druge njihove naloge so protipodmorniško in protiladijsko bojevanje, polaganje min in kartiranje minskega polja.

Vsaka jedrska jurišna podmornica razreda virginia, ki ima 7800-ton in meri 115 metrov v dolžino in 10 m v širino, lahko potopljena pluje z več kot 25 vozli. Podmornice namesto periskopov uporabljajo t.i. fotonske jambore. Vsaka podmornica ima tako dva jamborja, na katerih so pritrjene visokorazločljive kamere, infrardeči daljinomeri, ESM oddajnik,… Največja globina potopa je 244 metrov. Posadka šteje 120 mornarjev in 14 častnikov. Cena podmornice je 2,6 milijarde dolarjev.

VIDEO: Splavitev ameriške jurišne podmornice USS John Warner

Sekretar ameriške mornarice Ray Mabus je aprila 2012 sporočil, da bo naslednjih pet podmornic razreda Virginia nosilo imena USS Illinois, USS Washington, USS Colorado, USS Indiana in USS South Dakota. (Preostale nove podmornice razreda virginia block III so poimenovali USS North Dakota (SSN-784), USS John Warner (SSN-785) in USS Delaware (SSN-791).)

Podmornice razreda virginia so poimenovali po zveznih državah v čast velikim prispevkom in podpori, ki so jih te države ponujale vojski skozi leta. “Vsaka od teh petih držav služi kot dom eni od vojaških baz, ki podpirajo našo nacionalno obrambo in ponujajo moškim ter ženskam, da lahko prostovoljno služijo svoji državi,” je dejal Mabus. “Veselim se, da se bodo te podmornice pridružile floti in predstavljale te velike države po vsem svetu.” Nobena od teh petih držav ni imela ladje s svojim imenom že več kot 49 let. Zadnja, bojna ladja USS Indiana, je bilo razgrajena v oktobru 1963.

– Podmornica Illinoisu oz. SSN 786, bo druga ladja poimenovana po tej državi. Njen dom bodo Velika jezera(Great Lakes), kjer je edina baza ameriške mornarice za rekrutiranje mornarjev.

– Podmornica Washingtonu oz. SSN 787, bo že tretja ladja poimenovana po tej državi in bo nameščena na območju Puget Sound.

– Podmornica Colorado oz. SSN 788, bo že tretja ladja poimenovana po tej državi.

– Podmornica Indiani oz. SSN 789, bo že tretja ladja poimenovana po tej državi, njen dom pa bo Naval Warfare Center Surface Crane v Indiani.

– Podmornica South Dakota oz. SSN 790, bo je tretja ladja poimenovana po tej državi.

Pripravil: A. Knific, foto: Huntington Ingalls Industries 

Povezani članki