VIDEO: Test protiladijske različice izstrelka tomahawk

by Urednik

AMERIČANI IŠČEJO HITRO REŠITEV NA PODROČJU PROTILADIJSKIH RAKET DOLGEGA DOSEGA

Ameriška mornarica je konec januarja 2015 v bližini otoka San Nicolas v Kaliforniji iz rušilca USS Kidd (DDG-100) razreda Arleigh Burke testno izstrelila manevrirno nadzvočno raketo tomahawk za uničevanje kopenskih ciljev, s katero so ciljali na morju premikajočo se tarčo.

Januarski test manevrirnega izstrelka Raytheon RGM/UGM-109E  tomahawk za napad na kopenske cilje (TLAM block IV – Tomahawk Land Attack Missile) v katerem so na morju ciljali ladjo, bi lahko dal kratkoročno rešitev težave v Ameriški mornarici z izstrelki namenjenimi za uničevanje pomorskih površinskih ciljev na velikih razdaljah (več kot 200 navtičnih milj).

Manevrirni izstrelek tomahawk block IV ima za razliko od prejšnjih različic sposobnost, da prilagodi svojo pot na podlagi novih informacij, kar mu omogoča zadeti tudi cilje, ki se gibljejo. Ameriška mornarica je sicer nekaj let v poznih 1980-ih že uporabljala izstrelke TLAM nastavljene kot protiladijske izstrelke TASM (Tomahawk Anti-Ship Missile), vendar so uporabo rakete RGM/UGM-109B tomahawk takrat kmalu opustili.

V spodnjem videoposnetku, del je posnet tudi iz lovca Boeing F/A-18 super hornet, je prikazano januarsko testiranje, vse od izstrelitve vodenega izstrelka RGM/UGM-109E  tomahawk iz rušilca USS Kidd (DDG-100), do zadetka tarče – ladijskih zabojnikov na ladji ki pluje. Tomahavk ob tem prodre skozi zabojnike, nekajkrat poskoči po vodni gladini in nato izgine v oceanu.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

VIDEO: Test protiladijske različice izstrelka tomahawk

Povezani članki