VIDEO: V spopadih v Siriji tudi novi turški helikopterji T129

by Urednik

TURŠKA VOJSKA V BOJ S KURDSKIMI MILICAMI POSLALA JURIŠNE HELIKOPTERJE

Turška vojska v operaciji “Olive Branch” (oljčna vejica) proti pripadnikom Kurdske milice YPG v severozahodni Siriji uporablja tudi nove jurišne helikopterje T129 ATAK, kar so zabeležile tudi kamere nasprotnikov.

V soboto, 20. januarja 2018, je Turška vojska skupaj s pripadniki Svobodne sirske vojske (FSA) začela letalsko in tudi kopensko ofenzivo na položaje »teroristične« Kurdske milice YPG v sirski regiji Afrin, ki jih Ankara obravnava kot teroriste, saj jih šteje za del osovražene Kurdske delavske stranke (PKK).

V Turčiji sestavljeni bojni helikopterji T129 ATAK so prvič v Siriji posredovali že peti dan operacije. Turški piloti helikopterjev so na sovražnikove cilje izstrelili več lasersko vodenih raket zrak-zemlja cirit 70 mm (turškega proizvajalca Roketsan), potem ko so jim lasersko označile cilje kopenske enote, je razkril neimenovan turški vojaški vir za tiskovno agencijo Anadolu. Tiskovni predstavniki Turške vojske so tekom poročanj o posredovanju v Siriji večkrat zatrdili, da uničujejo samo teroristične cilje in da je “izrednega pomena”, da ne škodijo nobenim civilistom.

Turška vojska je prve jurišne helikopterje T129 dobila v letu 2015, potem ko so se leta 2007 odločili za njihov nakup v okviru programa jurišnega in taktičnega izvidniškega helikopterja (ATAK). Skupaj so v okviru programa naročili 51 doma sestavljenih helikopterjev (z opcijo še nadaljnjih 41 – čeprav je zdajšnja shema 50 + 40 helikopterjev T-129) na osnovi Agustinega jurišnega helikopterja A129 mangusta.

Proizvajalec TAI je dobil naročilo za 30 helikopterjev v standardu T129B1 (TUC-1), ki so opremljeni z računalnikom Aselsan, infrardečo opazovalno napravo prednje polsfere Asel FLIR-300T v kupoli pod nosom ter drugimi elektronskimi napravami ter napravami za elektronske protiukrepe. T129 so oboroženi s protioklepnimi in protiutrdbenimi vodljivimi raketami hellfire II ali spike ER. Serija preostalih 20 helikopterjev v standardu T129B2 (TUC-2) je oborožena s turškimi protioklepnimi raketami Roketsan UMTAS in lasersko vodljivimi raketami cirit 70 mm ter opremljena z izboljšanimi UHF/VHF komunikacijskimi napravami. Turška vojska ima v svoji floti že več kot 30 helikopterjev T129.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki