VIDEO: V ZDA na letalskem mitingu odvrgli napalmovo zažigalno bombo

by Urednik

V ZDA NA MITINGU DEMONSTRIRALI NAPAD Z ZAŽIGALNO BOMBO

Gledalci na letalskem mitingu Winston-Salem Air Show, ki je potekal 13. in 14. septembra 2014 na letališču Smith Reynold v Severni Karolini v ZDA, so bili priča spektakularnemu prizoru, ko je vojaško letalo AV-8 sea harrier na vzletno-pristajalno stezo odvrglo napalmovo zažigalno bombo.

Videoposnetek amaterskega snemalca Patricka Ortiza prikazuje bojnega letala AV-8 sea harrier, ki med preletom vzletno-pristajalne piste odvrže napalmovo zažigalno bombo. Na posnetku se ob tem zasliši prestrašene krike gledalcev, ki verjetno niso pričakovali takega prizora, še posebno ne med nastopom letala AV-8 sea harrier (bivše letalo Korpusa ameriških marincev), ki je poznano predvsem po zmožnosti navpičnega vzleta in pristanka (V/STOL – Vertical/Short TakeOff and Landing).

Napalm je bila prvič razvita leta 1942 v skrivnem laboratoriju na ameriški univerzi Harvard v Massachusettsu pod vodstvom kemika Louisa Fieserja. Prvič so ga uporabili že med 2. svetovno vojno v Evropi, bolj znana pa je njegova uporaba pri napadih na japonska mesta v pacifiški vojni (2. svet. vojna), kot tudi v Vietnamu, kjer so ameriška vojaška letala z njim med leti 1965 in 1972 požigala ter uničevala cele vasi, polja in gozdove. Med vojno v Vietnamu so Američani odvrgli za osem milijonov ton napalmovih bomb po vsej državi, kar je trikrat  toliko kot v drugi svetovni vojni. Ena letalska zažigalna bomba lahko uniči območje do 2500 kvadratnih metrov.

Napalm je zmes zgoščevalnega (želirnega) sredstva in nafte ali podobnega goriva, ki se uporablja za eksplozivne naprave. Prvotno so ga uporabljali za požiganje stavb, kasneje pa predvsem kot anti-kadrovskega orožje, saj se prijeme na človekovo kožo in povzroči hude opekline.

Napalm A je lahko vnetljiva zmes iz natrijevega palmitata, želiranega bencina in drugih sestavin. Ime napalm je kombinacija imen dveh sestavin zgoščevalnih sredstev – naftenske in palmitinske kisline. Napalm B pa je bolj moderna verzija napalma in se, čeprav je izrazito drugačna njegova kemična sestava, pogosto imenuje preprosto napalm.

Pripravil: A. knific, foto: MLWODementia, YouTube

VIDEO: Na letalskem mitingu odvrgli napalmovo zažigalno bombo

Povezani članki