VIDEO: Zmogljivosti prototipnega helikopterja SB-1 defiant

by Urednik

BODOČA ZAMENJAVA ZA HELIKOPTERJE BLACK HAWK IN APACHE

Američani razvijajo novo generacijo helikopterja – Sikorsky-Boeing SB-1 defiant, katerega namen je nadomestiti helikopterja UH-60 black hawk in AH-64 apache v ameriških oboroženih silah.

Novi helikopter Sikorsky-Boeing SB-1 defiant prestaja zahtevna testiranja že vse od začetka leta 2019, del preizkusov pa so tudi maksimalne zmogljivosti – tako najvišja hitrost, kot tudi okretnost me poletom. Američani so na spletu objavili videoposnetek prototipnega helikopterja SB-1 defiant, ki je pri spustu dosegel hitrost 428 km/h, pri ravnem letu pa 339 km/h. Posnetek spremljali napisi, da SB-1 defiant “prinaša hitrost, velik doseg in preživetje tam, kjer je najpomembnejše”.

Sikorsky, ki je del letalske družbe Lockheed Martin, in proizvajalec letal Boeing sta sodelovala pri izdelavi helikopterja SB-1 defiant za potrebe ameriških oboroženih sil v okviru programa Joint Multi-Role Technology Demonstrator (JMRT-D). Defiant je bil zasnovan tako, da lahko leti s hitrostjo več kot 370 kilometrov na uro. Helikopter ima koaksialni sistem rotorja in velik zadnji propeler, ki nadomešča zadnji rotor, kot ga najdemo pri običajnih helikopterjih.

Poleg helikopterja defiant je kot kandidat za zamenjavo helikopterjev UH-60 black hawk in AH-64 apache tudi še Textronov V-280 valor, ki je poletel že dobro leto poprej – decembra 2017.

Pripravil: A. Knific, foto: Sikorsky

 

 

Povezani članki