Vietnam izbira med trenažnim letalom Jak-130 in L-39 albatros

by Urednik

VIETNAM GRADI NOV CENTER ZA ŠOLANJE VOJAŠKIH PILOTOV

Vietnamske letalske sile bodo skupaj z novim centrom za šolanje vojaških pilotov dobile tudi letala nove generacije za prešolanje na nadzvočna bojna letala. V ožji izbor sta se uvrstila rusko trenažno letalo Jakovljev Jak-130 in češko Aero L-39 albatros, ki ga že uporabljajo.

Vietnamski vojaški piloti se sedaj šolajo na 36 turbopropelerskih letali Jak-52 in 26 letalih Aero L-39C albatros. Že nekaj let pa ima Vietnam tudi željo po nakupu dvomotornih podzvočnih trenažnih letal, saj po mnenju strokovnjakov češki albatrosi, ki imajo en motor, ne ustrezajo prešolanju pilotov na moderna letala, kot so ruski Su-30, Su-35 in Mig-35. Vietnamske letalske sile imajo trenutno v svoji floti bojna letala – 35 večnamenskih lovcev Su-30MK2V in 11 Su-27SK/UBK/PU, kot tudi 36 lovskih bombnikov Su-22M4/UM3K. Vietnam se ob tem zanima za nakup dodatnih (ruskih) lovskih letal.

Vsi piloti pripravniki morajo sedaj naleteti zajetno število ur na letalih Jak-52 pred prehodom na lovce Su-27 in Su-30. Pred poletom na sodobnih lovcih ruskega izvora gredo na kratko šolanje lahko tudi k sosedom, saj imajo z Indijskimi letalskimi silami podpisan dogovor.

Obe trenažni letali, tako Jak-130 kot L-39, ponujata tudi možnost preobrazbe v lahka bojna letala. To za pilote pomeni, da se z njimi lahko učijo tudi bojnih veščin. Glede tehnologije je vsekakor v prednosti ruski Jak-130, ki je nastal pred dobrim desetletjem in ima vgrajene sodobne letalne sisteme. Na drugi strani je češki (češkoslovaški) L-39 albatros veliko cenejša izbira, je na tržišču že več desetletij in ga uporablja več kot 40 držav po vsem svetu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki