Vojaška vaja “Jadranski udar” (Adriatic Strike 2018)

by Urednik

“JADRANSKI UDAR” ŽE SEDMIČ ZAPORED V SLOVENIJI

Od 3. do 9. junija 2018 v Sloveniji že sedmo leto zapored poteka mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2018 (Adriatic Strike 2018), na kateri  Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Vajo je organiziralo in jo vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, na njej pa se usposabljajo že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja. Na vaji že drugič sodeluje tudi premestljivi zračni operativni center iz italijanskega Poggia Renatica, ki je del strukture poveljstva zračnih sil Nata za Evropo. Na vaji bo sodelovalo približno 700 udeležencev, od tega bo polovico pripadnikov oboroženih sil iz tujine: Albanije, Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije in Združenih držav Amerike. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirale naslednje letalske zmogljivosti:

Helikopterji: Bell 206 (SV), Bell 412 (SV), Cougar AS AL 532 (SV in Albanija), SA 341 gazela (Črna gora) in Mi 8/17 (Makedonija).

Letala: Pilatus PC-9 (SV, Hrvaška in Nemčija),  Pilatus PC-7 (Avstrija), Aero L-159 (Češka), Aero L-39 (Nizozemska in Slovaška), AMX (Italija), lear jet (Nemčija), JAS 39 gripen (Madžarska) in F-16 (ZDA).

Letalniki bodo v podporo usposabljanju usmerjevalcev združenega ognja vzletali z letališča Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala Pilatus PC-9 (Hrvaška), AMX (Italija) ter SAAB JAS39 gripen (Madžarska) pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, tanki in minometi zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju občin Celje, Trbovlje in Črnomelj ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp (Korošica) in Primožev pri Kočevski Reki, kjer bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo.

Aktivnosti bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor bo mogoče nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Na posamezni delovni točki bo dnevno v povprečju prisotnih 20 – 30 vojakov.

V občini Luče bo postavljen vojaški tabor, od koder se bodo vojaki s helikopterji prevažali na območje Korošice. Na tej lokaciji je predvidena minimalna uporaba manevrskega streliva ter efektov poka in dima, ki ne bi smeli biti preveč moteči za okolje. Istočasno se bodo v manjši meri izvajali tudi premiki vojaških vozil. Predvidevamo, da bo na tej lokaciji stacionirano okrog 10 vojakov in 3 vojaška vozila.

V tem času bodo zračni prostor nad Lučami in Korošico preletavala tudi letala in helikopterji, ki pa se bodo v glavnem zadrževali nad Korošico. Povečane letalske aktivnosti bodo izvajali v treh dnevnih obdobjih: od 09:00 do 12:00, od 14:00 do 17:00 in od 17.30 do 19:30. V petek se bodo vsi scenariji končali najkasneje ob 16:00.

Otvoritvena slovesnost pred začetkom vaje Jadranski udar 2018, kot dela programa ob Dnevu odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana, je buila nedeljo, 3. junija, na letališču Cerklje ob Krki.

Vir: SV, foto: VVS Photography

Povezani članki