Vojaški viri: “RAF pripravlja letala tornado za bombardiranje ISIS-a”

by Urednik

BRITANSKI TORNADI DOŽIVLJAJO “DRUGO POMLAD”

Britanski lovski bombniki Panavia tornado GR4  bodo v dveh tednih nared za bombardiranja pripadnikov sunitske militantne skupine ISIS v Iraku, poročajo britanski mediji. Velika Britanija se je pretekli teden tudi odločila poslati vojaška letala tornado v Nigerijo, kjer naj bi s posebno izvidniško opremo raptor poskušali izslediti nigerijske učenke, ki jih je ugrabila radikalna islamistična skupina Boko Haram v maju.

Anonimni viri so britanskim medijem zaupali, da naj bi se ameriškim lovskim bombnikom pri bombardiranju ciljev ISIS-a v severnem Iraku v kratkem pridružilo 12 letal Panavia tornado GR4 iz flote britanskih Kraljevih letalskih sil (RAF). Velika Britanija naj bi v bližino Iraka poslala 50 člansko odpravo pilotov in navigatorjev, za podporo pa jim bodo služila leteča cisterna Airbus voyager (KC2/KC3) in transportna letala Boeing C-17 globemaster III.

Letalskim posadkam v letalski bazi RAF Marnham v Norfolku so poveljniki že ukazali “načrtovanje ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih”. Vojaški vir je povedal: “Jasno je bilo to, da moramo biti pripravljeni v dveh tednih. Sumim, da bo prva naloga zbiranje obveščevalnih podatkov. Dejstvo je, da moramo poznati cilje in piloti morajo biti pripravljeni.”

Kot so že zaupali viri britanskemu časopisu Sunday Express, naj bi RAF sodeloval le v spopadih v severnem Iraku, to naj bi se zgodilo ravno okoli 11. septembra. Pri tej operaciji pa je za Britance ključna podpora Savdske Arabije (letalska baza  Dhahran), že minuli teden pa so sestankovali jordanski kralj Adbullah, Obama in Cameron.

Britanski zunanji minister Philip Hammond je dejal: “Dajanje pozornosti Islamski državi je v nacionalnem interesu Britanije, ignoriranje njihove strupene ideologije ne pride v poštev. So generacijska grožnja za naš način življenja in vrednote.”

Lovski bombnik RAF Panavia tornado

Pomoč tornadov v Nigeriji

Kraljeve letalske sile (RAF) pa so se zelo glasna reaktivna letala Panavia tornado GR4 z izvidniško opremo raptor po misiji nad Irakom odločila poslati na pomoč tudi Nigeriji, kjer bodo sodelovala v spopadih proti radikalni islamistični skupini Boko Haram. Britanski tornadi iz letalske baze N’Djamen v Čadu že pomagajo pri iskanju pogrešanih deklic in dečkov, ki so jih ugrabljali vse od maja do danes ter nekaj prepeljali tudi v sosednji Čad.  RAF je na letala Panavia tornado GR4 namestil opremo za fotografiranje in snemanje površja, gre za posebno izvidniško opremo raptor, ki služi za izdelavo prefinjenih ortofoto posnetkov z visoko ločljivostjo, preizkusili pa so jo tudi ob poplavah v Veliki Britaniji v začetku februarja 2014.

Britanske Kraljeve letalske sile (RAF) imajo (poleg 117 Eurofighter typhoonov) v svoji floti 102 lovska bombnika Panavia tornado GR4, ki jih bodo upokojili do leta 2019 in nadomestili z nevidnimi F-35 lightning II.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nastop letal RAF tornado – RIAT 2012

Povezani članki