Vsi piloti hrvaške skupine »Krila oluje« dali odpoved

by Urednik

HRVAŠKI VOJAŠKI AKROBATSKI PILOTI DOBILI BOLJŠO PONUDBO V TUJINI

Iz sosednje Hrvaške prihajajo novice, da je vseh šest pilotov (inštruktorjev) vojaške akrobatske letalske skupine »Krila oluje«, ki so leteli s trenažnimi letali Pilatus PC-9M, dalo odpoved in se selijo v tujino, od koder so dobili ponudbo za službo.

Hrvaški Jutarnji list je objavil novico z naslovom »Sramota zrakoplovstva« – kasneje jo je MORH na svoji spletni strani tudi potrdil, da je šestorica pilotov, članov letalske akrobatske skupine Krila oluje (nastopa na letalih Pilatus PC-9M) dala odpoved in da odhaja iz Hrvaške. Hrvaško vojno letalstvo je doživelo hud udarec, piše Jutarnji list. Po drugi strani pa sporočilo Hrvaško obrambno ministrstvo (MORH) pravi, da zahteva o prekinitvi delovnega razmerja šesterice pilotov in posledična odločitev  o njej, kakršna koli že bo sprejeta po pogovoru s piloti, ne bo vplivala na pripravljenost in zmogljivost hrvaških oboroženih sil oz. Hrvaškega vojnega letalstva in protiletalske obrambe (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana – HRZ i PZO) v segmentu usposabljanja ter urjenja pilotov.

Vsi piloti, člani akrobatske letalske skupine Krila oluje, sicer inštruktorji na vojaških letalih Pilatus PC-9M, so zahtevali sporazumno prekinitev delovnega razmerja zaradi ponudbe iz tujine, ki je nismo mogli zavrniti.

Hrvaško obrambno ministrstvo je ob tem poudarilo, da bodo omenjeno zahtevo reševali po opravljenem pogovoru s piloti ter skladno z odredbami o službi v Hrvaške vojske.  Ministrstvo še navaja, da eskadrilja, v kateri so delovali, razpolaga z dovolj piloti – učitelji letenja za izvajanje vseh nalog, med katerimi je tudi redni ciklus usposabljanja hrvaških kadetov, ki se usposabljajo za vojaške pilote, ter za program šolanja pilotov iz sultanata Oman. Kot navajajo, gre za pilote, ki so v številnih nastopih doma in v svetu predstavljali Hrvaško vojsko, pa tudi Republiko Hrvaško kot celoto. Očitno pa so se piloti odločili za boljšo ponudbo,  na katero MORH ne more ustrezno odgovoriti.

hrvaška akro skupina Krila oluje z letali Pilatus PC-9

Začetki skupine Krila oluje segajo v leto 2005, ko se je skupine prvič predstavila javnosti na priredtvi v počastitev 10-letnice operacije „Oluja“ po kateri so vzeli tudi ime. Sprva je skupina štela pet, od leta 2009pa šest letal Pilatus PC-9M. Zadnji člani skupine Krila oluje so: Matija Vrđuka, Nenad Hasnek, Josip Čolak, Evard Krišto, Božen Tadić in Siniša Hucika.

Več o hrvaški vojaški akrobatski letalski skupini Krila oluje smo podrobneje pisali v Reviji Obramba  junij 2013 (str. 28, avtor: Antonio Prlenda).

Pripravil: B. Knific, foto: Jadranko Ećimović in Darko Belančić

Povezani članki