Yatsenyuk pozval parlament, da dovoli tujim vojskam delovanje v Ukrajini

by Urednik

UKRAJINSKA VLADA ŽELI, DA BI TUJE VOJAŠKE SILE ZAGOTAVLJALE MIR V DRŽAVI

Ukrajinska vlada je pozvala parlament, da dovoli tujim vojakom vstop v Ukrajino, kjer bi zagotavljali mir v okviru resolucij Združenih narodov (UN) ali Evropske unije (EU), je v sredo 20. maja 2015 sporočil ukrajinski premier Arseniy Yatsenyuk.

“Parlament smo pozvali, naj spremeni zakonodajo, ki bi omogočala in pod kakšnimi pogoji, da bi enote oboroženih sil drugih držav lahko delovale v Ukrajini. Vlada predlaga, da se v parlamentu sprejme zakon, da bi tuje vojaške enote delovale v Ukrajini, če bi bile vključene v operacije za podporo miru in varnosti v okviru resolucij iz ZN ali Evropske unije, “je dejal Yatsenyuk.

Predlog ukrajinskega parlamenta je nedvomno povezan z dogodki iz zadnjega tedna, ko so iz vzhodne Ukrajine poročali o novih spopadih med Ukrajinsko vojsko in pro-ruskimi uporniki, v katerih je bilo ubitih 7 ukrajinskih vojakov, okoli 20 pa ranjenih, medtem ko nasprotna stran ni poročala o ranjencih oz. žrtvah.

Čeprav je Ukrajina s pro-ruskimi separatisti razglasila premirje po mirovnih pogovorih v Minsku v Belorusiji v februarju 2015, so se spopadi in kršitve nadaljevale skoraj vsak dan severozahodno od mesta Donetsk in blizu obalnega mesta Mariupol ob Azovskem morju. Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko sredi maja 2015 dejal, da je bilo v spopadih po februarski sklenitvi premirja ubitih že 83 pripadnikov Ukrajinske vojske.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army

Povezani članki