Začetek napada na mesto Raqqa (prestolnico ISIS) že čez 15 dni?

by Urednik

SIRSKE ZAVEZNIŠKE SILE VSE BLIŽJE OBKOLITVI PRESTOLNICE ISLAMSKE DRŽAVE

Iz Sirije prihajajo novice, da naj bi Sirska vojska in Sirske demokratične sile (vanje so združene milice Kurdov, Arabcev, Armencev, Asircev, Čečenov,…) v roku 15 dni uspele skleniti obroč okoli prestolnice Islamske države (Daesh) mesta Raqqa in blokirati vse poti vanjo in iz nje.

Sirska vojska, zvesta predsedniku Bašarju al-Asadu, se z juga (jugozahoda) približuje mestu Raqqa – oddaljena naj bi bila le še 80 km. S severa se proti prestolnici ISIS-a približujejo vojaki Sirskih demokratičnih sil (največ je Kurdov). V naslednjih dveh tednih naj bi se obe vojski združili na vzhodu in zahodu mesta Raqqa in blokirali vse cestne povezave. Obkolitev prestolnice borcev Islamske države je pomembna tudi zaradi preprečitve njihovega financiranja (nafta, plin, izsiljevanja,…) in pretoka tujih borcev.

Obkolitev prestolnice ISIS-a je v teh dneh napovedal predstavnik Sirskih demokratičnih sil Talal Selo, ki je dejal, da za to ne bodo potrebovali več kot 15 dni. Nato naj bi začeli operacijo osvoboditve Raqqe.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, ISW

Povezani članki