Zadnja bojna naloga za ameriška palubna letala EA-6 prowler

by Urednik

AMERIČANI UPOKOJUJEJO LEGENDARNO MORNARIŠKO LETALO EA-6 PROWLER

Prejšnji teden so v Ameriški mornarici zaznamovali še zadnji pristanek palubnih letal Northrop Grumman EA-6B prowler, ki so se vrnili iz zadnje bojne misije na Bližnjem vzhodu. Eskadrilja VAQ-134 se je vrnila v mornariško zračno bazo Whidbey Island iz letalonosilke George HW Bush (CVN-73), ki trenutno pluje v bližini Japonske.

Eskadrilja, znana tudi kot “Garudas” je opravila 104 bojne misije v Afganistanu, v vojaški operaciji proti ISIS-u pa 109 bojnih misij, je sporočila Ameriška mornarica.

Palubni EA-6 prowler (plenilec) sodi med najbolj znana letala za elektronski boj in uničevanje sovražnikovih radarjev. Štirisedežno letalo, izpeljan iz palubnega jurišnika A-6 intruder, je neoboroženo in opremljeno izključno z opremo za protielektronski boj. Letalo je prvič poletelo leta 1968, Ameriška mornarica in marinci pa so ga začeli uporabljati v letu 1971. V uporabi je bilo 170 letal, vendar je okoli 10 let strmoglavilo v času njihovega delovanja, več o tem pa smo zapisali ob lanski nesreči v bližini Harringtona v državi Washington.

Slovencem so letala verjetno najbolj znana po nesreči iz leta 1998, ko je letalo EA-6B prowler v Italiji prerezalo vrv smučarske gondole v mestu Cavalese Gondola je zgrmela na tla, pri tem pa je umrlo 20 ljudi. V letu 2012 so Američani zaključili sojenje posadki, ki pa je ostala na razočaranje Italijanov brez kazni.

 Ta letala se počasi poslavljajo tako s palub ameriških letalonosilk kot tudi z neba. Ameriška vojska namerava vsa letala EA-6B prowler dokončno upokojiti v letu 2015, eskadrilje prowlerjev pa so že zamenjali z letali za elektronsko bojevanje EA-18G growler (razvit na osnovi F/A-18).

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

VIDEO: Polet z letalom EA-6B prowler

SORODNE NOVICE:

V ZDA strmoglavilo palubno letalo EA-6 prowler

Med trenažnim poletom jestrmoglavilo letalo EA-6B prowler Ameriške mornarice v bližini Harringtona v državi Washington, v nesreči pa so umrli vsi trije člani posadke.

Ameriška mornarica bo naročila 44 lovcev F/A-18 super hornet in growler

Ameriška mornarica je napovedala, da bo v naslednjih dveh letih pri proizvajalcu letal Boeing naročilo 44 lovcev F/A-18 super hornet in EA-18G growler.

Povezani članki