V ZDA strmoglavilo palubno letalo EA-6 prowler

by Urednik

NESREČE AMERIŠKIH ŠTIRISEDIH PALUBNIH LETAL EA-6 PROWLER

V ponedeljek 11. marca 2013 je med trenažnim letom strmoglavilo letalo EA-6B prowler Ameriške mornarice v bližini Harringtona v državi Washington. Letalo je strmoglavilo ob 8:45 na polje tik ob cesti okoli 10 milj (16 km) izven Harringtona (slika spodaj), v nesreči pa so umrli vsi trije člani posadke iz mornariške letalske baze Whidbey Island.

Letalo EA-6B prowler in posadka so pripadali eskadrilji za elektronsko bojevanje VAQ-129. Strmoglavili so med usposabljanjem ravnanja z navigacijo na nizki preletni višini. Med usposabljanjem so leteli v paru z enakim tipom letala, njegova posadka pa je lahko le sporočila bazi o nesreči, sami pa so se morali vrniti zaradi nizke količine goriva. Vzroke za nesrečo še preiskujejo.

Palubna letala EA-6 prowler pa so bila tudi že v preteklosti večkrat vključena v nesreče. V letu 2006 je EA-6B Prowler iz baze Whidbey Island strmoglavilo v bližini Pendleton, po nesreči pa je mornarica naročila prizemljitev vseh letal, ki je trajala pol dneva. Leta 1992 in 2001 sta se posadki uspešno rešili s padali pred strmoglavljenjem na polotok Olympic (Washington).

V letu 1998 so izgubili življenje trije člani posadke ko so se z letalom zaleteli v drugega na krovu letalonosilke USS Enterprise. Štirje pa so leta 1996 umrli v nesreči blizu Yume v Arizoni, trije pa v bližini mesta El Centro v Kaliforniji leta 1992.

Nam najbolj poznana pa je verjetno nesreča iz leta 1998 v Italiji, ko je letalo EA-6B prowler prerezalo vrv smučarske gondole v mestu Cavalese. Gondola je zgrmela na tla, pri tem pa je umrlo 20 ljudi. Lansko leto so Američani zaključili sojenje posadki, ki pa je ostala na razočaranje Italijanov brez kazni.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Izjemen video palubnih letal EA-6 prowler

Povezani članki