ZAE nabavili 80 francoskih lovcev rafale F4

by Urednik

… IN 12 HELIKOPTERJEV H225M CARACAL

Združeni arabski emirati (ZAE) so s Francijo podpisali pogodbo o dobavi 80 lovskih letal Dassault rafale F4, 12 helikopterjev Airbus Helicopters H225M caracal in rakete zrak-zrak ter manevrirnih raket francoskega proizvajalca MBDA.

Za nove lovce rafale in helikopterje H225M caracal bodo Združeni arabski emirati namenili dobrih 19 milijard dolarjev, za rakete pa še okoli 2,2 milijardi dolarjev.

Ob podpisani pogodbi za dobavo lovcev rafale sta obe strani poudarili 45-letno sodelovanje, ki temelji na lovskih letalih Dassault mirage, najprej različice mirage V in sedaj predvsem različice mirage 2000, letalske sile ZAE jih imajo v svoji floti okoli 59, katerih posodobitev se je začela pred dvema letoma. Letalske sile Združenih arabskih emiratov bodo tako postale prvi tuji operater lovcev rafale v različici F4.

Prodaja lovcev rafale pomeni znatno diverzifikacijo letalske flote ZAE, saj so bile prej njihov glavni dobavitelj vojaških letal ZDA Amerika s svojimi F-16, v svoji floti jih imajo 78.

Pred tem so ZAE poskušali kupiti serijo sodobnih lovcev F-35, katerih prodajo v vrednosti 10,4 milijarde dolarjev so ZDA oktobra 2020 že odobrile.

ZAE so se odločile tudi za nakup 12 vojaških transportnih helikopterjev Airbus Helicopters H225M caracal v vrednosti okoli milijarde dolarjev. Helikopterji za ZAE bodo naročeni kot podaljšanje pogodbe, ki jo je Francija podpisala aprila letos z Airbusom za dobavo osmih helikopterjev caracal za Francoske letalske sile.

Helikopterje bodo v celoti proizvajali in sestavljali v Franciji na industrijski lokaciji Airbus Helicopters v Marignanu, so sporočili s francoskega obrambnega ministrstva.

Francoski proizvajalec raket MBDA bo imel prav tako koristi od pogodb med vladama Francije in ZAE, podpisanih 3. decembra, gre za dobavo 2,2 milijardi dolarjev vrednih raket zrak-zrak in manevrirnih raket.

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault

Povezani članki