ZAE plačal prvi obrok za 80 letal rafale

by Urednik

FRANCIJA NADALJUJE Z USPEŠNO PRODAJO LOVCEV RAFALE

Dassault Aviation je prejel prvo plačilo od Združenih arabskih emiratov (ZAE) za nakup lovcev rafale s strani te zalivske države, s čimer je pogodba začela veljati in temu francoskemu podjetju dodala 80 prodanih bojnih letal, za katere je v zadnjem času vlada veliko zanimanje in povpraševanje.

Sporazum med Francijo in ZAE, podpisan 3. decembra 2021, je največje izvozno naročilo lovca rafale  doslej. Poleg tega bo Abu Dhabi prvi operater letal s standardom F4 zunaj Dassaultove matične države.

Francoska vlada ocenjuje posel na 16 milijard evrov (18 milijard dolarjev): 14 milijard evrov za letala in 2 milijardi evrov za orožje. Dobave naj bi potekale med 2027 in 2031. Rafale s svojimi dokazanimi operativnimi lastnostmi in izvoznim uspehom kaže, da je danes spremenil igro na globalni geopolitični sceni.

Konec leta 2021 je imel Dassault naročenih in v proizvodni fazi  86 letal rafale, od tega 46 za izvozne stranke Egipt, Grčijo in Indijo. Grčija je letos že oddala naročilo za šest dodatnih letal, medtem ko se je Indonezija predhodno zavezala k pogodbi o 42 enotah.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki