(Zahodne) države, ki bi lahko prve napadle Rusijo

by Urednik

VPRAŠANJE JEDRSKEGA SPOPADA

Če se bo kriza v Ukrajini stopnjevala, bo slej ko prej prišlo do tretje svetovne vojne, meni britanski strokovnjak Liam Doyle iz podjetja Thales Air Defence Ltd., ki je objavil tudi svoje analitične izračune.

Po mnenju Doyla bo, če pride do tretjega globalnega konflikta, to neizogibno vodilo v smrt vsega življenja. Po njegovih besedah ​​je samo Rusija, ki ima v lasti 6257 jedrskih bojnih glav, sposobna večkrat izbrisati vse z obličja Zemlje. Hkrati, kot meni britanski strokovnjak, pa Rusija nikakor ni edina jedrska sila na svetu. Če torej predsednik Putin grozi, da bo uporabil to vrsto orožja, bodo nekatere države takoj stopile v konfrontacijo z Rusko federacijo.

Liam Doyle je tudi poimenoval države, ki bi po njegovem mnenju lahko prve napadle Rusijo, če se bo začela tretja svetovna vojna.

Začel je z ZDA, ki z jedrskim orožjem tekmujejo z Rusijo že od dni hladne vojne. Washington ima do danes drugi največji jedrski arzenal z uradno številko približno 3750 bojnih konic. Poleg tega je dodal, da lahko ameriške strateške rakete dosežejo rusko ozemlje v samo 30 minutah. Zato so v primeru globalnega spopada najverjetneje ZDA tiste, ki bodo prve napadle Rusko federacijo.

Druga država, ki bo po besedah ​​Doyla sodelovala v soočenju, je Nemčija. Berlin nima lastnega jedrskega arzenala, vendar sodeluje v dogovoru z Natom o njegovi skupni uporabi. Pred kratkim je nemška zvezna obrambna ministrica Christina Lambrecht napovedala načrte za zamenjavo ostarelih lovskih bombnikov Panavia tornado z ameriškim LM F-35 lightning II. Hkrati je opozorila, da so ta letala sposobna nositi jedrske bojne glave.

Končno, tretja država, ki lahko po mnenju strokovnjaka napade Rusijo, je Velika Britanija. Kljub temu, da se Anglija ne more več pohvaliti s svojo nekdanjo veličino, je oborožena z 225 jedrskimi bojnimi glavami, ki temeljijo na sistemu trident (podmorniške balistične rakete).

Kot je zapisal Doyle, je za Rusijo “najbolj moteče” to, da so britanske rakete nameščene na podmornicah, ki so lahko kadarkoli kjerkoli… 

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki