Zakaj Ukrajinska vojska ne more uporabljati novih jurišnih pušk

by Urednik

UKRAJINSKI VOJSKI PRIMANJKUJE STRELIVA

Ukrajinska vojska je ob koncu leta 2014 prejela večjo količino (vsaj 500) novih ukrajinsko-izraelskih jurišnih pušk fort-221 in fort-224, vendar jih zaradi pomanjkanja streliva ne morejo uporabljati v spopadih s pro-ruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine.

Ukrajinski vojska se z vsakim dnem bolj sooča s težavami s strelivom, čeprav se je še do pred nekaj tedni zdelo, da bodo zaloge streliva še iz časa Sovjetske zadoščale še za mnogo let, vendar je realnost vojne pokazala, da temu ni tako.

Trenutno ima Ukrajinska vojska v skladiščih še vedno več tisoč ton streliva, izdelanih v 70. in 80. letih 20. stoletja. Številnemu je rok uporabe že potekel, vendar ga še naprej uporabljajo, rezultati pa se kažejo na bojišču, kjer povsod ležijo neeksplodirane granate, je zapisal ukrajinski vojaški analitik Alexander Stepanchenko.

Stvari niso nič boljše pri strelivu za avtomatsko orožje, edina tovarna streliva v Ukrajini pa je v Lugansku. Vse to povzroča resne težave Ukrajinski vojski, poskus nakupa streliva v Bosni in Hercegovini, o katerem smo pred dnevi že poročali, pa bo verjetno propadel.

Pred kratkim je Ukrajinski vojska dobila v uporabo jurišne puške fort-221 in fort-224, ki jih je ukrajinski proizvajalec Fort razvil skupaj z Izraelci na osnovi izraelske puške TAR-21. Te puške imajo vse potrebne lastnosti, da bi lahko postale pomembno orožje v spopadih s pro-ruskimi separatisti v vzhodni Ukrajini.

Edina rešitev za Ukrajince pa ni zavzetje Luganska in tovarne streliva. Preostale ukrajinske tovarne orožja imajo namreč sposobnost za izdelavo streliva, z nekaj prilagoditvami seveda.

Z novimi jurišnimi puškami kalibra fort-221 in fort-224 (kalibra 5.56×45mm) tipa bull-pup, se lahko zadene cilje tudi na razdaljah več kot 500 metrov. Puška je lahko opremljena s 3 ali 4-kratnim optičnim merkom, laserskim in nočnim namerilnim sistemom. Teža puške znaša 4,3 kg, nabojnik pa sprejme do 30 nabojev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Knjiga Enciklopedija orožja

Povezani članki