Zaključno preverjanje 31. kontingenta KFOR pred odhodom na Kosovo

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA ZELO ZAŽELJENA NA KOČEVSKEM

Pripadniki Slovenske vojske so v prvih dneh marca 2015 na vojaškem vadbišču Svetli potok pri Kočevju opravljali zaključno preverjanje pripravljenosti pred aprilsko napotitvijo 31. kontingenta Slovenske vojske na mednarodno operacijo KFOR-ja na Kosovo.  

Preverjanje je potekalo po Natovi metodi Combat Readiness Evaluation (CREVAL), ki obsega več faz – od pregleda enote (v celjski Vojašnici Franc Rozman Stane) do preverjanja kontingenta na vadišču v Svetlem potoku ter sklepne analize s potrditvijo končne ocene pripravljenosti kontingenta.

V 31. kontingentu KFOR bo okrog 300 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Njegove naloge bodo enake, kot jih opravlja sedanji kontingent, vključujejo pa vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varovanje objektov posebnega pomena.

Glavnino 31. Kontingenta Slovenske vojske, ki bo nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, sestavljata manevrski četi 20. pehotnega polka. V sestavi kontingenta bodo še šest skupin za povezavo in nadzor, helikopterska enota, logistična oddelka ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo v poveljstvu operacije KFOR-ja v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći.

Razveseljujoče ob tem preverjanju pa je bila izjava kočevskega župana dr. Vladimirja Prebiliča, da Slovensko vojsko na Kočevskem sprejemajo – za razliko od Postojne, kjer jo »preganjajo« z vadbišča na Počku.

Kočevski župan Prebilič je dejal, da je Slovenska vojska dobrodošla pri njih in da se je moč dogovoriti tudi o postavitvi potrebne – verjetno vadbene in podobne – infrastrukture. Po dolgem času spet prijaznejše besede Slovenski vojski, ki je – vsaj kar se vadbe na terenu tiče – postala nezaželena v lastni deželi.  Občinskim in lokalnim politikom so za njih lastne interese v »preganjanju« vojske z vadbišča na Počku – dostikrat prizadevno pomagali tudi nekateri lokalni ter drugi mediji. Čeprav je šlo običajno za ozke politične interese, v Slovenski vojski pa so prenekateri videli tudi »molzno kravo« za pridobitev takšne ali drugačne rente.

Pripravil: B. Knific, vir: MORS, foto: Robert Cotič – Slovenska vojska 

Povezani članki