ZDA bodo helikopterje UH-1 huey zamenjale z “evropskimi” MH-139

by Urednik

NOVI VEČNAMENSKI HELIKOPTERJI ZA USAF

Ameriške letalske sile (USAF) so za zamenjavo helikopterjev UH-1N huey izbrale ameriškega proizvajalca Boeing, ki je na razpisu ponudil helikopter MH-139, za ameriške potrebe modificirano različico evropskega helikopterja Leonardo (AgustaWestland) AW139.

V skladu s sporočilom za javnost, bo Boeing dobavil Ameriškim letalskim silam (USAF) do 84 helikopterjev MH-139, s katerimi bodo nadomestili več kot 40 let stare helikopterje UH-1N huey, ki se uporabljajo za zaščito ameriških medcelinskih balističnih raketnih baz. Za helikopterje, vzdrževanje, rezervne dele, dodatne sisteme in opremo za usposabljanje pilotov ter tehnikov naj bi USAF namenil približno 2,4 milijarde dolarjev.

Leonardo bo helikopterje za Ameriške letalske sile sestavljal v svoji tovarni v Filadelfiji, Boeing pa bo nato v helikopterje vgradil vojaške komponente v svoji tovarni v bližini.

MH-139 je varianta helikopterja AW139, ki sta ga prvotno skupaj začela razvijati italijansko podjetje Augusta in ameriški Bell Helicopter, ki pa se je nato umaknil iz projekta AB139. Helikopter AW139 je po letu 2003 postal eden izmed najbolj prodajanih izdelkov proizvajalca AgustaWestlanda (sedaj Leonardo), ki je nato razvil še različico AW189 za civilni trg. Na svetu je v več kot 250 državah v vladnih, vojaški in civilni rabi okoli 900 helikopterjev tega tipa. Več kot 250 helikopterjev je bilo sestavljenih v tovarni v ameriški zvezni državi  Filadelfija, kjer je AgustaWestland (sedaj Leonardo) začela s proizvodnjo teh helikopterjev v letu 2007.

Ameriške letalske sile (USAF) imajo v svoji floti še 59 večnamenskih helikopterjev UH-1N huey (tudi iroquois). V Italiji so civilno različico tega helikopterja (Bell 212) proizvajali kot model Agusta-Bell AB-212, kakršnega ima v svoji floti tudi slovenska Policija.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing

 

Povezani članki