ZDA bodo v Ukrajino poslale skrivne zaloge sovjetske oborožitve

by Urednik

DOBAVE SOVJETSKEGA OROŽJA ZA UKRAJINSKO VOJSKO TUDI IZ ZDA

ZDA so v preteklih desetletjih zajele oz. na druge načine (zamenjava z zavezniki)  skrivnostno pridobile različne sovjetske oz. ruske sisteme protizračne obrambe, ki bi jih sedaj v času ukrajinsko-ruskih spopadov lahko donirale Ukrajini, poroča ameriški časopis The Wall Street Journal.

Ti sistemi naj bi izhajali iz zalog tujih oborožitvenih sistemov, ki so ga ZDA pridobile za namene raziskovanja sovjetskih oz. ruskih sistemov, analize obveščevalnih podatkov in usposabljanja. Tovrstne sisteme oz. podobne ima v svoji oborožitvi tudi Ukrajinska vojska in jih zna upravljati, zato so le-ti za ukrajinske vojake uporabni takoj.

Američani naj bi Ukrajini dobavili nekaj svojih raketnih sistemov zemlja-zrak kratkega do srednjega dosega 9K33 osa (SA-8 gecko), 9K35 strela-10 (SA-13 gopher), 9K332 tor-M2 (SA-15 gauntlet) in 9K317 buk-M2 (SA-11 gadfly), analitiki pa omenjajo tudi možnost dobave raketnega sistema zemlja-zrak dolgega dosega S-300 (SA-10 grumble), ki ga je ameriška vlada leta 1994 tiho pridobila od Belorusije.

Američani prav tako pričakujejo, da bodo Ukrajini podobne sisteme ponudile tudi druge evropske države iz nekdanje Sovjetske zveze. Vendar pa se pri tem pogosto zapleta, saj te države (Litva, Latvija, Estonija, Poljska, Slovaška, Češka) na drugi strani pričakujejo od ZDA nadomestne sisteme oz. zagotavljanje varnosti. Težava je nastala tudi, ker ZDA ob tolikšnem zanimanju za protiletalske sisteme ne zmore tako hitro povečati proizvodnje le teh.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki