ZDA dobavile Kolumbiji 60 šolskih helikopterjev TH-67 creek

by Urednik

AMERIŠKI HELIKOPTERJI ZA BOJ PROTI NARKOKARTELOM

Ameriška vlada je Kolumbiji dobavila 60 šolskih helikopterjev Bell TH-67A creek (Bell 206B-3) kot del programa pomoči za boj proti drogam in narkokartelom, skupna vrednost letalnikov ter opreme pa je ocenjena na 1,5 milijona dolarjev (vsak helikopter stane približno 25.000 dolarjev).

Kolumbija je helikopterje, ki bodo nadomestili helikopterje OH-58 kiowa, naročila že v letu 2015, prvi pa so v to južnoameriško državo prispeli že v letu 2016. Rabljene helikopterje, uporabljale so jih ameriške oborožene sile za šolanje pilotov, so prav zaradi programa pomoči za boj proti drogam in narkokartelom dobili po precej znižani ceni.

V prihodnje bodo ZDA v okviru te iste pomoči Kolumbiji zagotavljale tudi usposabljanje pilotov in vzdrževanje prejetih 60 helikopterjev TH-67 creek (civilna različica helikopterja Bell 206B, namenjena za šolanje pilotov). Američani tako želijo Kolumbijcem omogočiti, da izboljšajo usposobljenost in pripravljenost njihovih sil za boj proti drogam, narkokartelom in organiziranemu kriminalu.

Kolumbijska vojska in policija, ki sodelujeta v boju proti narkokartelom imata sedaj v svoji floti helikopterje MD-530F in MD-500D, Bell OH-58, Bell 206, Bell UH-1H, Bell 212, Bell 412 in Sikorsky UH-60.

Pripravil: A. Knific, foto: USASAC in YouTube

 

Povezani članki