ZDA “grozijo” Egiptu s sankcijami ob nakupu ruskih letal

by Urednik

EGIPT KUPIL RUSKE SUPERKRMARLJIVE LOVCE SU-35

V skupnem pismu sta Pentagon in ameriški State Department zagrozila egiptovskim oblastem, da bodo uvedle sankcije, če bodo kupile ruske lovce Su-35, poroča Wall Street Journal.

Državni sekretar Mike Pompeo in šef Pentagona Mark Esper sta v pismu egipčanskemu obrambnemu ministru zapisala, naj odstopi od sporazuma z Rusijo.

“Novi veliki sporazum z Rusijo bo v prihodnosti vsaj oviral izmenjavo vojaških informacij z ZDA, pa tudi ameriško vojaško pomoč Egiptu,” je zapisano v pismu.

Poleg tega so uradniki Pentagona na mogoče posledice sporazuma opozorili šefa egiptovskih letalskih sil, še piše v članku Wall Street Journal. Po poročanju časnika je signal iz Washingtona sovpadal z obiskom ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki je prispel v Kairo. Član mednarodnega odbora Sveta federacije Rusije Aleksej Kondratjev se je odzval na grožnje s sankcijami v ZDA, češ da je v nasprotju z mednarodnimi pravili o trgovini z orožjem.

“Trgovino z orožjem ureja mednarodno pravo, grožnje ZDA pa so v nasprotju s temi normami,” je dejal ruski senator. Izpostavil je, da se Washington nima pravice vmešavati v sporazume med tretjimi strankami. Kondratjev je še opozoril, da je na trgu orožja velika konkurenca, Američani pa, tako kot v drugih sferah, poskušajo aktivno uporabljati sankcijske prakse.

“Moramo se diplomatsko premakniti in razširiti svoja obzorja sodelovanja z drugimi državami in jim dostaviti orožje,” je zaključil ruski senator.

Ruski gospodarsko-finančni časnik Kommersant je aprila poročal, da sta Rusija in Egipt podpisali pogodbo o dobavi ruskih bojnih letal Su-35, vendar informacije še niso uradno potrjene. Po poročanju časnika je sporazum med državama začel veljati konec leta 2018. Posel je bil sklenjen v višini več kot 2 milijardi dolarjev, dobave ruskih letal Egiptu pa naj bi se zaključile v letu 2021.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

 

 

Povezani članki